Carlos Moedas, PHOTO © European Union

Európsko-stredozemné partnerstvo spája peniaze a výskum na pomoc ľuďom

Krajiny v oblasti Stredozemného mora bojujú s nedostatkom čistej vody a pôdy. Nové partnerstvo Európskej únie so Stredozemím má túto situáciu zmeniť.

Partnerstvo pre výskum a inováciu Stredozemia (PRIMA) podstupuje prvé kroky. Európska komisia predložila návrh, v ktorom má výskumná spolupráca niekoľkých štátov riešiť aktuálne problémy s vodou a nedostatkom jedla.

Carlos Moedas, komisár pre vedu, výskum a inovácie označil výskum na európskej úrovni za otvorený svetu. „Globálne výzvy môžeme zdolávať spolu. Európsko-stredozemné partnerstvo je príkladom toho, ako vzájomné zdieľanie vedomostí a peňazí môže niečo zmeniť. Ľuďom to prinesie viac jedla a čistej vody, naštartuje lokálne ekonomiky a vytvorí pracovné miesta.“ Podľa jeho slov dokáže partnerstvo PRIMA nahliadnuť až ku koreňom problémov migrácie.

Návrh momentálne zahŕňa krajiny ako Cyprus, Česká republika, Egypt, Francúzsko, Grécko, Izrael, Taliansko, Libanon, Luxembursko, Malta, Maroko, Portugalsko, Španielsko a Tunisko. Predmetom rokovaní je ešte stále účasť Nemecka. Zároveň sa predpokladá, že k iniciatíve sa postupne pridajú aj ďalšie krajiny, a to nielen z členov Európskej únie.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Iniciatíva má byť financovaná zúčastnenými štátmi a príspevkom od samotnej Únie, plynúcim zo súčasného výskumného programu Horizont 2020. Dokopy ide o celkovú sumu 400 miliónov eur. Spolupráca začína v roku 2018 a má trvať po dobu desiatich rokov.

O jen

Odporúčame pozrieť

Horizont 2020: investície do výskumu a inovácií EÚ sa vo veľkej miere oplatia

Horizont 2020, program EÚ pre výskum a inováciu, ktorý prebieha od roku 2014 do roku …

Consent choices