syria
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Sýria: EÚ doplnila zoznam osôb, na ktoré sa vzťahujú sankcie voči režimu

Rada EÚ doplnila na zoznam osôb, na ktoré sa vzťahujú reštriktívne opatrenia EÚ voči sýrskemu režimu, 10 osôb, pretože sú zodpovedné za násilné represie voči civilnému obyvateľstvu v Sýrii, majú z režimu prospech alebo ho podporujú a/alebo sú s takýmito osobami spojené.

Toto rozhodnutie vyplýva zo záverov Rady a záverov Európskej rady.

Medzi osoby doplnené do zoznamu patria vysokopostavení vojenskí predstavitelia a vedúci predstavitelia spojení s režimom. Týmto rozhodnutím sa celkový počet osôb, na ktoré sa vzťahuje zákaz cestovania a zmrazenie aktív za násilné represie voči civilnému obyvateľstvu v Sýrii, zvyšuje na 217.

Zmrazenie aktív sa navyše vzťahuje na 69 subjektov. Súčasné platné sankcie voči Sýrii všeobecne zahŕňajú ropné embargo, obmedzenie určitých investícií, zmrazenie aktív Sýrskej centrálnej banky v rámci EÚ, obmedzenia vývozu zariadení a technológií, ktoré by sa mohli použiť na vnútorné represie, ako aj zariadení a technológií určených na sledovanie alebo odpočúvanie internetovej alebo telefonickej komunikácie. Tieto opatrenia boli naposledy predĺžené 27. mája 2016 a platia do 1. júna 2017.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Keďže vojenské riešenie sýrskej občianskej vojny neexistuje, EÚ je naďalej odhodlaná nájsť trvalé riešenie konfliktu v Sýrii. EÚ je pevne rozhodnutá chrániť životy a nepoľavuje vo svojom intenzívnom humanitárnom diplomatickom úsilí zameranom na poskytovanie pomoci v Aleppe a všade tam, kde to je potrebné, a na evakuáciu ranených.

Právne akty, ktoré prijala Rada, vrátane mien dotknutých osôb, sa uverejnenia v úradnom vestníku. Rozhodnutie sa prijalo písomným postupom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices