sefcovic
Eurokomisár Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union.

Parížska dohoda o klimatických zmenách vstupuje do platnosti

Dnes – 4. novembra 2016 vstupuje do platnosti Parížska dohoda o klimatických zmenách, ktorá bola po sérii dlhých rokovaní uzavretá v Paríži v decembri minulého roka a slávnostne podpísaná v apríli v sídle Organizácie spojených národov – v New Yorku.

V súlade s dohodnutými pravidlami, Parížska dohoda vstupuje do platnosti 30 dní po tom, ako ju 4. októbra úspešne ratifikoval Európsky parlament. Táto ratifikácia umožnila získať potrebný počet strán predstavujúcich potrebné množstvo emisií skleníkových plynov, nakoľko dohoda si na vstup do platnosti vyžiadala, aby ju ratifikovalo aspoň 55 zmluvných strán, ktorých národné záväzky v boji proti klimatickým zmenám predstavujú zníženie emisií aspoň o 55 percent.

V čase, keď Európsky parlament hlasoval o ratifikácii Parížskej dohody, ju ratifikovalo 62 strán predstavujúcich 52 percent emisií skleníkových plynov. Ratifikácia Európskym parlamentom teda umožnila dohode, aby dnes vstúpila do platnosti.

Slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič v tejto súvislosti uviedol:

,,Znie to takmer neuveriteľne, že sa svetu podarilo dosiahnuť dohodu, ktorá dnes – len rok od jej uzavretia, vstupuje do platnosti. Len v priebehu jedného roku došlo k vykonaniu celého radu procedurálnych krokov, ktoré inokedy trvajú niekoľko rokov.  Po neúspechu Protokolu z Kjóta alebo konferencii OSN v Kodani, je to veľmi výrazný úspech, ktorý predznamenáva obrat aj v globálnej politike o klimatických zmenách. Dnes viac ako inokedy je zrejmé, že problematika emisií a znečistenia ovzdušia sa stáva prioritou všetkých národných, regionálnych i lokálnych stratégií. Sme svedkami toho, že hospodársky môžeme rásť, aj keď budeme znižovať emisie a vykonávať opatrenia na naplnenie našich energetických a klimatických cieľov v oblasti prechodu na nízko-uhlíkové hospodárstvo.

Veľmi rád by som vyzdvihol úlohu slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, pretože to bolo práve ono, ktoré rozhodlo o zvolaní mimoriadnej rady ministrov členských štátov EÚ pre životné prostredie koncom septembra tohto roku, aby sa urobilo všetko potrebné pre ratifikáciu Parížskej dohody. Som rád, že sa ministrovi Lászlóvi Sólymosovi podarilo úspešne doviesť negociácie do úspešného konca. Je to veľký diplomatický úspech pre Slovensko.

Teraz nás čaká ďalšia konferencia OSN v Maroku, kde sa už o pár dní budeme venovať implementácii Parížskej dohody, ktorá zostáva otvorená na ratifikáciu ďalšími krajinami”. 

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

O dac

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices