vyskumnik
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Problémom krajín dunajského regiónu je únik výskumníkov

BRATISLAVA / Únik talentovaných, najmä mladých výskumníkov je spoločným problémom vo väčšine krajín dunajského regiónu. V snahe zabrániť tomuto trendu je potrebné podporovať investície do ľudského potenciálu a vytvoriť primerané podmienky, ktoré umožnia výskumníkom rozvinúť dlhodobú vedeckú kariéru a zabezpečia im optimálnu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

Na tlačovom brífingu po ukončení spoločného rokovania ministrov a ich zástupcov zodpovedných za výskum a inovácie v rámci 5. výročného fóra Stratégie EÚ pre dunajský región to povedal minister školstva Peter Plavčan. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR.

Na spolupráci v rámci Dunajskej stratégie sa zúčastňuje 14 krajín. Je medzi nimi deväť členských štátov EÚ, a to Slovensko, Česká republika, Rakúsko, Maďarsko, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko, Nemecko, Chorvátsko. A tiež päť nečlenských štátov, a to Srbsko, Moldavsko, Ukrajina, Bosna a Hercegovina a Čierna Hora.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Projekt Danube

Jedným z príkladov úspešnej spolupráce krajín dunajského regiónu je napríklad projekt Danube – INCO.NET. Na tomto projekte spolupracuje 70 univerzít a stovky výskumných inštitúcií z dunajského regiónu a hlavným cieľom je spájať výskumníkov z celého regiónu a poskytovať im informácie o možnostiach financovania.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices