mikolasik foto
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: Archív MM.

Europoslanec Mikolášik: Kanada je pre nás v mnohom inšpiratívnou krajinou

Pohľad slovenského europoslanca Miroslava Mikolášika na čerstvo schválenú a podpísanú dohodu o voľnom obchode s Kanadou. Okrem toho sa europoslanec vyjadril aj k protestom, ktoré vznikajú pri dohode TTIP a k výhodám, ktoré podľa neho môže táto dohoda priniesť.

Čo môžeme očakávať od schválenia dohody CETA?

Myslím, že je dôležité povedať, že toto vôbec nie je prvá dohoda o voľnom obchode, ktorú Únia podpísala. Máme ju aj s Mexikom, s Vietnamom či s Južnou Kóreou. Je dobré, že sme sa presunuli aj na severoamerický kontinent. Kanada je významný obchodný partner Európskych krajín. Táto dohoda vytvorí nové pracovné príležitosti a nové príležitosti nielen obchodovať, ale aj tvoriť vzájomné investície a kreatívnym spôsobom prenášať túto dohodu do praxe. Je dobré, že sa Valónsko vzpriečilo a vyrokovalo dve dôležité časti v oblasti potravinárstva a poľnohospodárstva, a v oblasti odvolacieho konania v prípade súdnych sporov. Na druhej strane rokovania s Kanadou začali najmenej päť rokov dozadu, preto je logické, že sme boli v oveľa pokročilejšom štádiu ako pri dohode s USA (TTIP).

Čo si myslíte o reakciách, ktoré  TTIP vyvoláva?

Pri TTIP sa protestov chytajú extrémne, antiglobalistické, ľavicové a protisystémové sily ako napríklad alternatíva v Nemecku, ktorá nemá žiaden európsky program a ide im len o to niečo zničiť, aby sa zviditeľnili a mali nejakú agendu. Vôbec si však nemyslím, že už treba podpísať dohodu s Amerikou. Ešte sú mnohé kapitoly neotvorené a mnohé rokovania nedokončené. Súhlasím s tým, aby táto dohoda neobsahovala voľný dovoz geneticky modifikovaných rastlín a organizmov. Myslím si ale, že pri realistickom prístupe treba tieto podmienky  európskych občanov, ktorí si neželajú GMO potraviny na našom území rešpektovať. Nazdávam sa, že jedného dňa bude na svete aj vzájomne výhodná dohoda s Amerikou. Umožní nám to prístup na americké trhy s našimi produktmi, ale aj vytvorí priestor pre investície, ktoré budú môcť v USA pôsobiť voľnejšie. Okrem pohybu tovarov a osôb to určite masívnym spôsobom ovplyvní aj pracovný trh. Odhaduje sa, že vzniknú desiatky tisíc pracovných miest pre európskych občanov, vrátane tých slovenských.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Vy ste niekoľko rokov pôsobili ako vyslanec v Kanade. Je možné, že je vám aj preto dohoda bližšia?

Áno, veľmi podrobne poznám kanadské politické, obchodné, ale aj investičné prostredie. Kanada je vo viacerých ohľadoch pred nami, napríklad v cirkulárnej ekonomike, v manažmente odpadov, v ekologických a moderných energiách, v oblasti ochrany prírody, v oblasti rešpektovania ľudských práv a podobne. Kanada je pre nás inšpiratívnou krajinou. Žije tam aj pomerne početná slovenská menšina. Na základe existujúcich bilaterálnych zmlúv môžu napríklad Slováci z Kanady prísť prežiť dôchodok na Slovensko bez dvojitého zdanenia kanadského dôchodku. Mladí ľudia zo Slovenska zas chodia za modernými technológiami a za univerzitným vzdelaním práve do Kanady.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O vik

Odporúčame pozrieť

CETA

Poslanci odsúhlasili uzavretie obchodnej dohody CETA s Kanadou

Národná rada SR vyslovila súhlas s uzavretím obchodnej zmluvy CETA s Kanadou. Cieľom Komplexnej hospodárskej …

Consent choices