euro
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovensko v strate, ale Česko s prebytkom v štátnom rozpočte

BATISLAVA, PRAHA / Deficit štátneho rozpočtu v októbri klesol. Oproti septembru bol nižší o takmer 224 mil. eur a dosiahol 420,6 mil. eur. Na celý rok sa rozpočtujú príjmy na úrovni 14,277 mld. eur, výdavky 16,247 mld. eur a deficit v sume 1,97 mld. eur.

Daňové príjmy, ktoré tvoria podstatnú časť štátnych príjmov, medziročne stúpli o 7,4 % na 9,207 mld. eur. Pozitívny vývoj bol podľa rezortu financií zaznamenaný pri dani z príjmov právnických osôb vo výške 627 mil. eur, pri spotrebných daniach vo výške 67 mil. eur, pri dani vyberanej zrážkou vo výške 12 mil. eur a pri dani z medzinárodného obchodu a transakcií o 1,4 mil. eur. Mierny pokles bol zaznamenaný pri dani z pridanej hodnoty a pri dani z príjmov fyzických osôb.

Nižšie príjmy z EÚ

Za poklesom celkových príjmov tak možno hľadať predovšetkým príjmy zo zdrojov Európskej únie, ktoré boli nižšie až o 54,2 % na úrovni 1,057 mld. eur. Úspora zdrojov spolufinancovania predstavovala 287 mil. eur, čo je takmer 60-percentný pokles.

Prebytok českého štátneho rozpočtu vzrástol na vyše 75 mld. Kč

Česko dosiahlo ku koncu júla prebytok štátneho rozpočtu 75,6 miliardy Kč (2,80 miliardy eur). To znamená najlepší výsledok od roku 1993, k čomu dopomohol zvýšený výber daní aj ekonomický rast. Uviedlo to české ministerstvo financií. Informoval o tom server novinky.cz.

Viac..  Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

Na tento rok bol schválený schodok rozpočtu na úrovni 70 miliárd Kč. Doterajší vývoj ale podľa ekonómov ukazuje, že nakoniec bude výrazne nižší.

Celkové príjmy štátneho rozpočtu predstavovali 762,4 miliardy Kč, celkové výdavky 686,8 miliardy Kč. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je prebytok štátneho rozpočtu vyšší o 49,9 miliardy Kč.

Najviac peňazí z rozpočtu išlo na sociálne dávky. Ku koncu júla na ne štát vyplatil 294,8 miliardy Kč, čo je o 5,7 miliardy Kč viac než pred rokom.

Pozor na mimoriadne výdavky

Ostatné čísla naznačujú, že rozpočet by mohol nakoniec skončiť so schodkom nižším než 35 miliárd Kč. Ako však uviedol ekonóm Komerčnej banky Marek Dřímal, skutočná bilancia bude závisieť od prípadných mimoriadnych výdavkov vlády.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices