nevidiaci
PHOTO © European Union

Internet bez bariér a dostupný pre všetkých. Takto chce Európsky parlament uľahčiť život občanom

Mnohé internetové stránky nie sú dostupné pre ľudí s postihnutím či pre starších. Parlament  chce zaviesť pre všetky inštitúcie verejného sektora povinnosť, aby boli ich internetové stránky dostupné komukoľvek. 

S problémom sa stretol aj Maurizio Molinari. Bol novinárom na voľnej nohe, teraz pracuje na talianskom tlačovom odbore Európskeho parlamentu. Nedávno bol pre plenárne zasadnutie v Štrasburgu. Od narodenia nevidí, osobitne ho preto zaujíma jeden z bodov rokovania poslancov.

Marizio Molinari: „Kedysi som nemal počítač vybavený asistenčnou technológiou, nemohol by som dnes byť tu, ani robiť prácu, ktorú robím. Vôbec by som nemohol byť novinárom.“ Ako sám tvrdí, často sa na rôznych internetových stránkach dostane do úzkych.

„Ak chcete zaplatiť faktúru, možno tam musíte zadať obdobie, za ktoré chcete zadať skutočnú spotrebu, no nedá sa vám to, pretože sa vám to nedá odoslať,“ povedal o svojich skúsenostiach.

Podľa poslankyne Dity Charanzovej zo skupiny Aliancie liberálov a demokratov za Európu by vylepšenie internetových stránok pre postihnutých pomohlo pomôcť 80 miliónom postihnutých.

Viac..  Miriam Lexmann podrobne o prijatom prelomovom zákone o umelej inteligencii

„Zbavíme sa bizarnej situácie,  keď ľudia musia platiť dane cez internet, no daná stránka nie je dostupná pre všetkých občanov. Rovnako by to pomohlo zamestnancom na pracovisku, pretože všetky informácie na internete by takto boli dostupné všetkým. Napríklad tiež matkám, ktoré si chcú pozrieť stránku škôl,“ objasňuje problematiku Charanzová.

Pre Maurizia a iné osoby s postihnutím je to len prvý krok, nasledovať by malo zlepšenie prístupnosti stránok verejného sektora: elektronických obchodov, poisťovní, bánk.

O oma

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices