utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Rokovanie na Malte: Hľadali kompromis na tému utečencov

VALETTA / V niečom našla Európska komisia kompromis, v niečom je to náročnejšie. Najmä v otázke utečencov. Téme sa venovali aj premiéri rotujúcich predsedníckych krajín počas stretnutia na Malte.

Tém, ktoré Európa musí riešiť, je veľa. V niečom nachádzajú členské štáty kompromisy ľahšie, v niečom ťažšie.

„Máme spoločné stanovisko na brexit, 27 krajín dokázalo dospieť k jednotnému stanovisku, ale zlou správou je, že v otázke migrácie musíme prejsť ešte dlhú cestu,“ prezradil maltský premiér Joseph Muscat.

Aj dohoda s Tureckom je podchvíľou neistá. Zatiaľ ju ale dodržiavajú a takzvaná balkánska cesta je momentálne viac-menej pod kontrolou.

„Vidíme tam výsledky. Počet migrantov výrazne klesol. Veríme a budeme robiť všetko preto, aby dohoda s Tureckom vydržala,“uviedol holandský premiér Mark Rutte.

Povinné kvóty

Robert Fico už dlhší čas hovorí o alternatívnom pláne Slovenska voči povinným kvótam. Chce ho predstaviť ešte v rámci slovenského predsedníctva. Plán je, že každý preukáže solidaritu, len si bude môcť ten daný štát vybrať, ako to bude vyzerať. Za mechanizmus solidarity považuje Robert Fico napríklad Gabčíkovo, ktoré pomáha Rakúsku so žiadateľmi o azyl.

„Ak nechceme prijať migrantov, a my nechceme, tak môžeme napríklad poslať viac policajtov, môžeme dať viac finančných prostriedkov, môžeme dať viac odborníkov,“ vyratúva slovenský premiér.

Na druhej strane to ale znie ako „vyberanie si hrozienok z koláča“, ktoré premiér kritizuje pri postojoch Británie po brexite.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

„Bolo to mimoriadne otvorené stretnutie a ukazuje sa, že nás čakajú veľmi ťažké politické diskusie na samite, ktorý bude v decembri,“priznal Fico.

Dobrovoľná solidarita

Medzitým to vrie najmä v krajinách, kadiaľ migranti prichádzajú do Európy, ale aj tam, kde chcú ísť. Všade tam rastie nespokojnosť voličov. Najmä v týchto štátoch sa asi nápad dobrovoľnej solidarity bez prísľubu relokácie migrantov s pozitívnou odozvou nestretne. V Grécku napríklad za posledné tri mesiace uviazlo približne 60 tisíc utečencov a tamojšia vláda tlačí na Brusel, nech s nimi členské štáty pomôžu.

„Nanešťastie azylové centrá nevedia vybaviť toľko žiadostí. Len niečo cez 5 000 ľudí sa prerodelilo do európskych krajín,“ uviedol námestník primátora Atén pre otázky migrácie Lefteris Papayiannakis.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices