sefcovic
Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union- EP.

Eurokomisár Šefčovič: Každé euro investované do vesmírnych technológií sa nám vráti sedemkrát

Slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič popísal novú dohodu medzi Európskou komisiou a Európskou vesmírnou agentúrou. Jej cieľom je okrem iného do roku 2020 vyslať na obežnú tridsať európskych satelitov, ktoré majú dokončiť program Galileo a Kopernikus.

O čom je nová dohoda Európskej Komisie a Európskej vesmírnej agentúry?

Dohoda sa týka spolupráce na programe Galileo, od ktorého budú závisieť všetky nové navigačné systémy, synchronizácia energetických prenosových sústav, alebo to, ako budú fungovať bankové transakcie. Tiež sme podporili program Kopernikus, ktorý sa stal jedným z najväčších producentov dát. Tieto dáta sú pre nás dôležité preto, aby sme vedeli ako funguje naša planéta, aby sme vedeli reagovať na živelné katastrofy či ako zachraňovať ľudí pri priemyselnej katastrofe alebo inej nehode. Nové európske technológie znižujú čas na lokalizovanie problému a poskytujú veľmi kvalitné snímky, ktoré oceňujú napríklad aj Američania, s ktorými máme dohodu. Tí sa mi priznali, že také dobré a kvalitné snímky aké im poskytujeme, nemajú.

Čo je cieľom programu Kopernikus?

Je to program na pozorovanie Zeme. Jeho satelity sledujú veľmi veľa indikátorov, či už je to čistota ovzdušia alebo sú to satelitné snímky. Američania veľmi oceňovali dohodu o spolupráci s týmto programom, pretože prvé zhodnotenie situácie, satelitné snímky či dopad na čistotu pri živelných alebo priemyselných katastrofách pochádzali práve z programu Kopernikus. S USA spolupracujeme aj v tom, ako tieto obrovské dáta využívať. Amazon a Google sú na to veľmi dobre pripravení. My na to využívame Výskumné centrum Európskej komisie v Taliansku. Chceme ale nájsť spôsob ako vytvoriť platformy na spracovanie týchto dát tak, aby boli jednoducho prístupné aj bežným užívateľom.

Znamená to, že aj v prípade povodní na Slovensku budeme môcť využiť tieto dáta?

My tieto dáta využívame už dnes. Sú dôležité napríklad pre takzvané precízne farmárčenie, kde sa tieto snímky využívajú na zistenie ako niektoré plodiny ovplyvňujú kvalitu pôdy a podobne.

K čomu vedie dohoda medzi Komisiou a Európskou vesmírnou agentúrou?

Do roku 2020 požiadame agentúru, aby nám vypustila na obežnú dráhu dokopy tridsať satelitov, ktoré budú obsahovať zariadenia na dokončenie Galilea či satelity pre program Kopernikus. Kopernikus je druhým najväčším programom podporeným z verejných financií, po programoch, ktoré majú USA. Za uplynulých sedem rokov to predstavuje dvanásť miliárd eur. Dohodli sme sa tak, aby mala agentúra možnosť plánovať do budúcna výskumné projekty. Bol tu už program Rosetta alebo ExoMars, ale aj iné vesmírne programy, ktorými sa zaoberajú agentúry po celom svete.  Odhad, že v roku 2030 by sme chceli vyslať posádku na Mars si vyžaduje dlhodobú prípravu aj predvídateľné financovania.

Viac..  Vladimír Bilčík: Vraj som sa stretol s agentom ruskej spravodajskej služby FSB, nenechajte sa zmiasť!

Aký dopad budú mať tieto technológie na život bežných ľudí?

Zaujímavé je, že jedno euro investované do týchto technológií sa nám vráti v podobe siedmich eur, ktoré tieto technológie vyprodukujú v rámci európskeho HDP, teda v nových produktoch, ktoré môžu tieto technológie vytvoriť. Je to napríklad navigácia alebo nová aplikácia, ktorá umožní zrakovo postihnutým ľuďom jednoduchší pohyb po meste. Pri záchranných akciách umožní Galileo zrýchliť lokalizáciu z niekoľkých hodín na pár minút. Ďalej sú to aplikácie pre poľnohospodárov, pre energetikov, či bezpečné pristávanie lietadiel. Letiská majú veľký záujem o to, aby systém Galileo v spolupráci s programom Egnos umožnil pristávanie v akomkoľvek počasí. Je to investícia z európskych verejných peňazí, ktorá sa sedemkrát vráti v podobe hospodárskeho rastu, nových pracovných miest a zároveň udrží globálne líderstvo, ktoré Európa má. Každý tretí satelit, ktorý sa vytvorí pochádza z Európy. V tomto sektore pracuje 250 000 ľudí a má hodnotu takmer 60 miliárd eur. Je to obrovský segment nášho priemyslu a je dôležité mu pomáhať, aby si v existujúcej konkurencii vedel udržať schopnosť byť silný a autonómny.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. 

O vik

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič oznámil, že EK má vynikajúcu odozvu na novú …

Consent choices