galko
Ľubomír Galko. PHOTO: Archív ĽG.

Ľubomír Galko: Nemecko sa obracia v migračnej kríze k návrhu SaS

Vojna v Sýrii, teroristické útoky v západnej Európe a k tomu státisíce migrantov ročne prúdiacich do Európy. Európou sa šíri strach, ľudia stále viac pociťujú nedostatok bezpečnosti. Boja sa viac o svoje deti ako o svoje peňaženky.  Je to verný obraz našej budúcnosti? Môžeme to ovplyvniť, ak budeme konať.

Súcitím so všetkými strádajúcimi ľuďmi, trpiacimi a utekajúcimi pred vojnou v ich materských krajinách. Ako politik a bývalý minister silového rezortu však cítim povinnosť chrániť občanov Slovenska a EÚ pred masovým prílevom utečencov a osobitne tých, ktorí sa odmietajú registrovať a dožadujú sa prichýlenia v krajine, ktorú si vybrali. Toto nemá nič spoločné so záchranou života, je to hrubé porušovanie zákonov, ktoré platia na území EÚ a každý, kto takto nezákonne koná, musí niesť následky.

Jún 2015

Zrejme ako prvý slovenský politik som sa už vtedy vyjadril jasne. Nelegálnych migrantov, plaviacich sa k brehom EÚ, treba zachrániť, naložiť ich na lode a vrátiť späť, odkiaľ vyplávali. Dnes k tomu dodávam, keď k tomu chýbajú právne nástroje, treba ich vytvoriť. Člny pašerákov treba zlikvidovať. Potenciálnym migrantom by sa výrazne znížila motivácia platiť nehorázne peniaze pašerákom. Mnohým ľuďom na Slovensku sa moje vyjadrenia videli tvrdé a ušlo sa mi za ne aj časť kritiky (Viac tu)

Máj 2016

Strana SaS ako jediná slovenská politická strana predstavuje svoj oficiálny postoj spolu s navrhnutými riešeniami migračnej krízy (Viac tu). Jedným z pilierov je dôsledná ochrana vonkajších hraníc EÚ s dôrazom na ochranu schengenského priestoru, vytvorenie centrálnych utečeneckých táborov – mimo krajín EÚ (severná Afrika, Turecko, Balkán a podobne) a presun všetkých migrantov, ktorí sa doplavia do krajín EÚ, do týchto utečeneckých táborov. V nich prebehne  azylový proces. Tých, ktorí  budú vybavení kladne, sme navrhli presúvať do ich novej krajiny v EÚ bezpečne, napríklad letecky. Tí, čo im azyl ani inštitút dočasnej ochrany nebude udelený, sa budú musieť vrátiť do svojej domovskej krajiny. Prevažná časť slovenskej verejnosti navrhnuté riešenia vnímala pozitívne, spätnú väzbu sme mali dobrú.

August 2016

Zo strany  niektorých predstaviteľov krajín EÚ, včítane krajín V4 sa ozývajú hlasy za vznik spoločnej európskej armády aj v súvislosti so silnejúcou migračnou krízou a potrebou ochrany vonkajších hraníc EÚ.  

Spoločná európska armáda tu (zrejme) niekedy bude a ako člen strany, ktorá má za cieľ sebavedomé Slovensko v bezpečnej EÚ, jej vznik podporujem. Ale migranti, migračná kríza a akútna potreba chrániť spoločné hranice EÚ sú tu dnes. Dnes môžeme využiť len to, čo je reálne. A reálne je využiť Severoatlantickú alianciu, ak migračný tlak prekročí možnosti tej-ktorej pohraničnej krajiny. NATO má všetky predpoklady aktívnejšie vstúpiť do ochrany spoločných hraníc EÚ. Iste, schválenie ochrany hraníc EÚ ako operácie NATO je vážne politické rozhodnutie, ktoré do problému migračnej krízy v Európe „vtiahne“ aj neeurópske krajiny NATO, predovšetkým USA, ktoré sa tomu snažia vyhnúť.

Lenže migračná kríza v EÚ, a to si treba otvorene povedať, dávno prestala byť problémom „len“ európskych krajín, resp. problémom „len“ európskych krajín nikdy ani nebola. Otázka možnosti požiadať o aktívnu pomoc NATO pri riešení migračnej krízy je legitímnou otázkou. Možno ju položiť aj tak, na čo máme NATO, na čo máme zvyšovať vojenské výdavky, keď najsilnejšia armáda sveta nedokáže našu bezpečnosť ochrániť.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

(Viac tu)

November 2016

Nemecké ministerstvo vnútra navrhuje zastaviť prílev migrantov tak, že budú „zbieraní“ už na mori a budú vracaní do Afriky. Ministerstvo hovorí, že Európska únia by mala prijať austrálsky štýl riešenia, pri ktorým sú migranti zachytávaní na mori a odosielaní na spracovanie ich žiadostí o azyl do táborov, nachádzajúcich sa v tretích krajinách. Hovorca ministerstva povedal, že eliminácia vyhliadok na dosiahnutie európskych pobreží by mohla presvedčiť migrantov a zabrániť im nastúpiť na život ohrozujúcu a nákladnú cestu. Ministerstvo navrhuje migrantov vyzdvihnúť v Stredozemnom mori a odoslať do Tuniska, Egypta či iných severoafrických štátov, kde budú môcť požiadať o azyl. Ak ich žiadosti o azyl budú kladne vybavené, migranti by potom mohli byť bezpečne prepravení do Európy. (Viac tu)

Dobré riešenie – zdravý rozum

SaS sa hlási k členstvu v NATO. Tvrdíme, že je to v súčasnosti jediná organizácia, schopná zabezpečiť bezpečnosť Slovenska.

Som presvedčený, že je správne a v súlade so zdravým rozumom nasadiť NATO do migračnej krízy plnohodnotne. To znamená v rámci operácie NATO. V praxi by to znamenalo to, že lode Severoatlantickej aliancie by vo vodách Stredozemného mora nielen patrolovali, pomáhali s potravinami či zásobami PHM lodiam národných štátov (Grécko, Taliansko), ale aj aktívne zasahovali – aj v zmysle najnovšieho návrhu nemeckého ministra vnútra. Majú k tomu vytvorené všetky predpoklady a podmienky. Som si istý, že ochrana hraníc a tým zároveň aj zvládanie následkov migračnej krízy by bolo ďaleko efektívnejšie.

Nasadenie NATO do migračnej krízy by v sebe navyše nieslo ešte jeden vedľajší pozitívny aspekt. V súčasnosti je totiž badať vo viacerých krajinách bývalej východnej Európy, Slovensko nevynímajúc,  skreslený a negatívny obraz o Severoatlantickej aliancii. Ten  je navyše podporovaný radikálnymi až extrémistickými zoskupeniami v týchto krajinách.

Nasadenie NATO do migračnej krízy, ktorá znepokojuje ľudí naprieč celou EÚ, by bolo aj priblížením a určitým „spopularizovaním“ aliancie. Vysvetľovanie potreby členstva Slovenska v ňom medzi našimi občanmi a odvracanie mýtov, že to nie sú „tí, čo narobili bordel v Belehrade a v krajinách Blízkeho východu a Afriky“, ale, naopak, sú to tí, čo nám všetkým reálne pomáhajú žiť na bezpečnom Slovensku a v bezpečnej Európe by bolo oveľa zrozumiteľnejšie.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices