EP
Schôdza výboru EP. PHOTO: © European Union.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä dohodu CETA, ochranu údajov a drony

Kľúčovou témou tohto týždňa bude v Európskom parlamente obchodná dohoda s Kanadou CETA. Rokovať sa bude nielen o nej, ale aj o budúcnosti európskej zahraničnoobchodnej politiky. Okrem toho sa poslanci budú zaoberať dohodou s USA ohľadne ochrany údajov, dronmi a kauzou Panama Papers.

CETA – komplexná hospodárska a obchodná dohoda medzi EÚ a Kanadou bude predmetom štvrtkovej rozpravy vo výbore pre medzinárodný obchod. Súhlas Parlamentu je potrebný na to, aby mohla vstúpiť do platnosti. Deň predtým budú členovia výboru rokovať o budúcnosti zahraničnoobchodnej politiky EÚ. Pozvánku na túto diskusiu prijali aj komisárka pre obchod Cecilia Malmström, zástupca generálneho riaditeľa Svetovej obchodnej organizácie Karl Brauner a odborníci zo Svetovej banky, Medzinárodného menového fondu, OECD a iných organizácií.

Dopravný výbor bude vo štvrtok hlasovať o nových pravidlách leteckej bezpečnosti. Ich novelizáciu si vyžiadala najmä zvýšená letová prevádza a používanie dronov.

Členovia výboru pre občianske slobody sa budú v utorok zaoberať rámcovou dohodou medzi EÚ a USA o ochrane osobných údajov. Dokument stanovuje pravidlá pre úrady na oboch stranách Atlantiku, keď si vymieňajú údaje o fyzických osobách v záujme prevencie, vyšetrovania, odhaľovania a stíhania závažnej trestnej činnosti vrátane terorizmu. Aj táto dohoda potrebuje na to, aby vstúpila do platnosti, súhlas Európskeho parlamentu.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

V utorok do Parlamentu zavíta komisárka Věra Jourová, ktorá má na starosti rezort boja proti praniu špinavých peňazí. Rozprávať sa bude s poslancami z výboru Panama Papers.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

Poslanci Európskeho parlamentu sa dnes zaoberali posúdením návrhu jednotných pravidiel Európskej únie zameraných na boj …

Consent choices