lajcak
Miroslav Lajčák a delegácia Asociácie bývalých členov EP. PHOTO: Archív MZV.

Lajčák: Náš politický dialóg nesmie byť na úkor našich spoločných hodnôt

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prijal v Bratislave delegáciu Asociácie bývalých členov Európskeho parlamentu (EPFMA). Členovia asociácie sa počas návštevy zaujímali o priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ a hodnotenie jeho doterajšieho priebehu, diskutovali o otázkach budúcnosti Únie, o dopadoch súčasných kríz na európsku spoločnosť a o možných následkoch  britského referenda o vystúpení z EÚ.

Minister M. Lajčák v diskusii vyzdvihol doterajšie úspechy SK PRES, medzi nimi podpísanie Parížskej klimatickej dohody, spustenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže a Bratislavský summit, ktorý odštartoval sebareflexiu európskeho projektu a konkrétne kroky k zlepšeniu situácie.

Bývalí europoslanci diskutovali s ministrom aj o otázkach brexitu a migrácie. Zhodli sa na potrebe zachovania dobrých vzťahov s Britániou aj po vystúpení z Únie. Pri téme migrácie a utečeneckej krízy minister M. Lajčák zdôraznil nutnosť hľadania spoločného postupu, ktorý musí byť dosiahnutý konsenzuálne so zreteľom na spoločenské, ekonomické a politické rozdiely medzi krajinami EÚ.

Pozornosť bola venovaná aj téme postavenia EÚ ako globálneho hráča, v ktorej sa obe strany zhodli na nutnosti dialógu s krajinami, ako sú Ruská federácia, Turecko či Čína. „Náš politický dialóg nesmie byť na úkor našich spoločných hodnôt,“ zdôraznil minister a zároveň apeloval na potrebu vyhnúť sa izolácii od východného sveta.  Ocenil tiež skúsenosti bývalých poslancov EP, získané z mnohých výziev, ktorým museli počas svojho pôsobenia v EP čeliť.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Asociácia bývalých členov Európskeho parlamentu vznikla v novembri 2001. Jej cieľom je združovať bývalých europoslancov a ťažiť z ich skúseností a expertízy. V súčasnosti má 680 členov, pričom mnohí z nich sú naďalej činní vo verejnom živote, a tým napomáhajú pri šírení myšlienok prehlbovania európskej integrácie.

Trinásťčlennú delegáciu EPFMA v Bratislave viedol jej predseda, bývalý španielsky politik a predseda Európskeho parlamentu  v rokoch 1989 – 1992, Enrique Barón Crespo.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices