trump
Donald Trump. PHOTO: Reprofoto noviny.sk.

Vizitka Donalda Trumpa: označil sa za bájneho Fénixa

WASHINGTON / Dátum a miesto narodenia: 14. júna 1946 v New Yorku; jeho matka pochádzala zo Škótska, starí rodičia z otcovej strany z Nemecka. Vzdelanie: ekonómia na Pensylvánskej univerzite (1968).

Kariéra: začínal u svojho otca Freda v developerskej spoločnosti Elizabeth Trump & Son; firma sa v roku 1971 premenovala na The Trump Organization, dnes ovláda hotely, reality či golfové ihriská (Trump je jej prezidentom); figuruje aj v ďalších firmách, napríklad v Trump Plaza Associates či Trump Atlantic City Associates.

V roku 1996 kúpil spoločnosť Miss Universe Organization, ktorá organizuje súťaže krásy; 14 sezón moderoval televíznej reality šou The Apprentice; kvôli urážlivým výrokom na adresu migrantov s ním ale vlani televízie NBC ukončila spoluprácu; v septembri 2015 predal Trump spoločnosť Miss Universe Organization agentúre WME / IMG.

O kandidatúre na prezidenta USA uvažoval už niekoľkokrát, v roku 2012 napríklad plán odvolal nedlho pred republikánskymi primárkami, pretože sa vraj chcel naplno venovať podnikaniu. V tom čase sa zviditeľnil spochybňovaním pravosti rodného listu prezidenta Baracka Obamu a toho, či je hlavou štátu právom.

Politická príslušnosť

Republikánska strana (od roku 2012, v rokoch 2009 až 2011, pred rokom 1999), nezávislý (2011 až 2012), Demokratická strana (2001 až 2009), Reformná strana (1999 až 2001).

Rodina

Tretíkrát ženatý (od roku 2005) so slovinskou modelkou Melaniou Knauss (46), majú syna Barrona; prvou manželkou bola podnikateľka Ivana Zelníčková, pôvodom zo Zlína (synovia Donald, Eric a dcéra Ivanka, všetci sú viceprezidentovia The Trump Organization), druhou manželkou bola herečka Marla Maples (dcéra Tiffany).

Outsider Trump

Na začiatku tohtoročných primárok bol považovaný za jasného outsidera. Jeho kampaň, charakterizovaná radom chytľavých a kontroverzných výrokov, ale slávila nečakaný úspech. Trump má však aj rad odporcov, kritizovaný je aj časťou republikánov, podľa ktorých ohrozuje povesť strany.

Rozdelil ju, ako nikto pred ním. V auguste dokonca 50 významných republikánskych bezpečnostných expertov, vrátane zástupcov rozviedok, označilo Trumpa za nekompetentného pre vedenie krajiny. U voličov mu neuškodilo ani to, že prehral všetky predvolebnej debaty.

Prisťahovalci

Nesúhlas si vypočul za obscénne slová voči ženám (svoju súperku Hillary Clinton okrem iného obvinil z užívania narkotík), za svoj prístup a neznášanlivosť k prisťahovalcom a moslimom. Na hraniciach s Mexikom chce postaviť obrií múr, migrantov zo Sýrie by vracal späť a vyslovil sa aj pre uzavretie USA všetkým moslimom. Je zástancom tvrdej ruky, voľného predaja zbraní a silné armády.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

 Znižovanie daní

Ako prezident chce Trump znížiť dane, plánuje hlbokú revíziu doterajších obchodných zmlúv, je pre lepšie vzťahy s Ruskom, rád by tiež zrušil zdravotníckou reformu prezidenta Baracka Obamu. Jeho administratívu ostro kritizuje za dohodu o iránskom jadrovom programe a údajnú „pohŕdavú“ politiku Obamu voči Izraelu.

 Kariéra

Trumpova podnikateľská kariéra začala v roku 1976, kedy sa mu podarilo získať úver a konečne „rozbehnúť poriadny biznis“; za štyri roky otvoril na newyorskej 42. ulici luxusný Grand Hyatt Hotel. Trumpove zlaté časy trvali celé 80. roky. S nadsádzkou sa dá povedať, že skúpil pol Manhattanu. Medzi jeho známe budovy patrí 200 metrov vysoký mrakodrap Trump Tower v New Yorku či výškové budovy v Chicagu, Honolulu, Toronte či Atlante.

Na pokraji krachu

Časom expandoval do Atlantic City a postavil tam najväčšie kasíno na svete – Taj Mahal. Jeho financovanie, respektíve splácanie dlhov, už ale neutiahol. V roku 1990 sa dostal na pokraj krachu. Nakoniec ale – podľa vlastných slov – „povstal z popola ako bájny vták Fénix“.

Značka Trump je spätá s radom rôznych výrobkov a licencií, miliardár tiež vlastní golfové areály v Írsku a Škótsku.

Majetok za 10 miliárd dolárov

Vlani v júli Trump oznámil, že podľa svojho finančného priznania vlastní majetok v hodnote desať miliárd dolárov. Časopis Forbes ho ale obviňuje z preháňania a tvrdia, že hodnota magnátovho majetku nepresahuje štyri miliardy dolárov.

 Spisovateľ

Trump je autorom alebo spoluautorom dvoch desiatok kníh. Najnovší prírastok predstavil vlani, kniha nesie názov „Zmrzačená Amerika: Ako urobiť Ameriku opäť veľkú“, čo bolo aj téma jeho kampane.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

more

Španielsko nepodporuje nasadenie misie EÚ na ochranu lodí v Červenom mori

Španielsko nesúhlasí s nasadením protipirátskej misie EÚ na účely ochrany námornej dopravy v Červenom mori …

Consent choices