MCLLISTER
Šéf parlamentnej delegácie pre vzťahy s USA David McAllister. PHOTO: © European Union- EP.

Čo znamenajú výsledky amerických volieb pre Európu?

Zvolenie Donalda Trumpa za 45. amerického prezidenta bezpochyby ovplyvní nielen naše spoločné vzťahy ale aj prebiehajúce rokovania o obchodných dohodách. Takisto to môže mať dopad na Severoatlantickú alianciu – NATO. Čo môžeme očakávať od Trumpa v Európe? Odpovedá šéf parlamentnej delegácie pre vzťahy s USA Davica McAllistera (EPP, DE).

Čo znamenajú výsledky amerických volieb pre Európu?

Zahraničná politika, najmä čo sa týka Európy, nehrala počas americkej prezidentskej kampane kľúčovú úlohu. Na jednej strane síce vieme veľa o Donaldovi Trumpovi, no nie sme si príliš istí, čo bude jeho zahraničnopolitickou agendou. Musíme teda len čakať a uvidíme. Otázkou zostáva, koho vymenuje za poradcu a členov kabinetu a či sa jeho politika bude líšiť od rétoriky, ktorú sme mohli počuť počas uplynulých týždňov a mesiacov.

Dúfam, že naša dobrá transatlantická spolupráca bude pokračovať. Jean-Claude Juncker, Donald Tusk a Martin Schulz to dnes povedali veľmi jasne. Európania chcú v dobrej spolupráci nielen pokračovať, no želajú si, aby sa v dnešných ťažkých časoch posilnila. A je na prezidentovi, aby ukázal, či aj jemu záleží na prehĺbení nášho partnerstva.

Ako to podľa vás ovplyvní dohodu TTIP?

Donald Trump obchodné dohody veľmi kritizuje. Chce zvrátiť dohodu Nafta. Nepáči sa mu TPP. Plánovaná dohoda s Európou TTIP nezohrávala v predvolebnej kampani až tak dôležitú úlohu. Myslím si, že musíme len čakať na to, s akými ideami príde nová Trumpova administratíva.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Dovolím si však tvrdiť, že rokovania s Trumpovými ľuďmi budú náročnejšie ako to bolo za Obamu.

A aký dopad možno očakávať pre NATO?

NATO je hlavným pilierom našej bezpečnosti v Európe. Veľmi nám záleží na tom, aby sme mali s americkými spojencami dobrú a blízku spoluprácu a to nielen čo sa týka vonkajšej obrany alebo aj boja proti medzinárodnému terorizmu.

Očakávam, že Trump bude od nás chcieť, aby sme sa o našu bezpečnosť starali viac my sami. To podľa mňa povedie k tomu, že európski členovia NATO budú medzi sebou bližšie spolupracovať.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices