utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Na Slovensko prišla v rámci relokácií ďalšia skupina utečencov z Grécka

Slovenská republika tento týždeň prijala v rámci relokácií ďalšiu skupinu utečencov. Na Slovensko prišlo z táborov v Grécku šesť ľudí. Sú to dve rodiny –  matky s deťmi, ktorým bude udelený azyl z humanitných dôvodov.

Ide o 34-ročnú ženu z dvojročným synom pôvodom z Iraku a 34-ročnú ženu s 15-ročným synom a dvoma dcérami vo veku tri a osem rokov pôvodom zo Sýrie.

Ich presun bol zabezpečený v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM). Tak ako v prípade každého žiadateľa o azyl išli najprv do Záchytného tábora v Humennom, kde prejdú vstupnou lekárskou prehliadkou, karanténou a azylovým procesom.  Tu sa začnú pripravovať aj na následný integračný proces.

Spolu sme v rámci relokácií prijali doteraz deväť ľudí, počas leta v auguste prišla na Slovensko z Grécka žena zo Sýrie s dvoma dcérami.  V súčasnosti u nich prebieha v Bratislave integrácia do slovenskej spoločnosti. Tak ako sme avizovali, sústreďujeme sa na najviac ohrozené skupiny, ako sú realizované prípady matiek s deťmi.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

Slovensko sa v rámci dobrovoľných kvót zaviazalo, že príjme 100 ľudí v rámci relokácií z Grécka a Talianska a 100 ľudí v rámci presídlenia. Druhý záväzok sme si splnili presunom skupiny 149 ľudí z Iraku. Z tejto skupiny pokračuje v integrácii 86 Iračanov, časť sa vrátila domov z dôvodu, že nevedeli prekonať smútok za domovom, a tým pádom mali problém začleniť sa do života na Slovensku.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices