ZABORSKA, Anna
Europoslankyňa Anna Záborská. PHOTO: © European Union- EP.

Anna Záborská: Hazard zostáva, len je „modernejší“

Novela zákona o hazarde, ktorú by poslanci NR SR mali schváliť koncom novembra, je určite v mnohých aspektoch krokom dobrým smerom. Predovšetkým zatvára dvere tým, ktorí sú patologickými hráčmi a ľuďom, pre ktorých sú hracie automaty viac ako jedlo pre najbližších. Oceňujem aj nový systém kontroly zo strany štátu a sťaženie podnikania v tejto oblasti. Napriek pozitívam však nerada konštatujem, že hazard bude ku Slovensku patriť aj naďalej. A máme ďaleko od toho, aby sme išli cestou škandinávskych krajín, ktoré túto sféru podnikania majú úplne v rukách, nakoľko tu nedovolili podnikať inému ako štátu. Zrejme je len mojím ideálom byť krajinou bez hazardu úplne, čo nám nikto nemôže zakázať, nakoľko hazard je výsostne v rukách národných štátov.

Po Novembri 89 sme dali možnosti všetkému, čo bolo nepoznané a čo sme mali zakázané. Dali sme šancu na podnikanie aj hazardným hrám, a tie priniesli nielen zisky pre štát a podnikateľov, ale i desiatky tragických osudov jednotlivcov či celých rodín. Stále ma mrazí pri výraze „legálne podnikanie“, lebo mi to akosi nejde dohromady. Ako môžete podnikať na ľudských osudoch, ktoré neraz končia na ulici alebo ešte horšie? Čím svojím podnikaním obohacujete spoločenstvo a svoje okolie? V prvom rade obohacujete seba a v druhom štát, lebo z biznisu platíte dane. A sumy sú to nemalé. Celý európsky trh z hazardných hier má obrat viac ako 80 miliárd eur. Na Slovensku len vklady za videohry za minulý rok boli vo výške 1, 5 miliardy. Obrovské sumy, obrovské zisky. A logicky, obrovská lobby, ktorá tlačí na vládu.

A toto cítim aj z novely, ktorú majú poslanci na stole. Hoci sa vláda chce tváriť akože proti hazardu, necháva otvorené ďalšie možnosti na rozvoj tohto biznisu. Dáva nové pravidlá pre hazard on-line, prísne a jasné. Ale na druhej strane v podstate súhlasí s ďalším rozvojom tohto typu hazardu na Slovensku. Je všeobecne známe, že on line gambling je na veľkom vzostupe v celej Európe a pre hráča môže by nebezpečnejší ako ten v kamenných herniach.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Zákon tiež sprísňuje podmienky na otvorenie herne (musí mať nie päť ale najmenej dvanásť hracích prístrojov), ale neobmedzuje, že herne nemôžu byť v takej a takej vzdialenosti od školy či nemocnice. Teoreticky aj prakticky môžu byť rovno oproti ich vchodu, ak splnia parametre technického vybavenia. Nehovoriac už o tom, že som čakala aspoň snahu vlády obmedziť herne v blízkosti  kostolov či cintorínov.

Nové zmeny v hazarde na Slovensku len kopírujú zahraničný trend. Sprísňujú síce podmienky hrania v kamenných herniach a zrejme odstránia pochybné prístroje z každej obce, ale v podstate sa záujem štátu presúva do moderného on line prostredia. Kde unikalo príliš veľa peňazí…najmä pre štát. Ale aj toto hranie je rovnako, ak nie viac nebezpečné pre slabšie povahy a pre ich príbuzných.

Nie, nie sme krajina, ktorá odmieta hazard. Sme len Slovensko, ktoré aj hazard vníma trendovo a chce byť modernejšie. A z toho som smutná.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila europoslankyňa Anna Záborská

O Anna Záborská

Europoslankyňa /KDH/.

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices