utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Dvakrát viac Turkov žiada v Nemecku o azyl, Berlín ich odmieta

Počet Turkov snažiacich o azyl v Nemecku sa tento rok zdvojnásobil. Súvisí to predovšetkým s tvrdými zákrokmi tureckých úradov po zmarenom júlovom puči, ktoré postihli mnoho ľudí. Väčšinu žiadostí ale Berlín odmieta. Veľa neúspešných uchádzačov o ochranu ale napriek tomu v Nemecku zostáva, upozornil web denníka Die Welt.

Tento rok od januára do septembra sa azyl v Nemecku pokúšalo získať 3 793 tureckých občanov, čo je viac než dvakrát toľko, než za celý predošlý rok. Viac ako 85 percent uchádzačov sa označovalo za Kurdov, vyplýva podľa denníka Die Welt z údajov spolkového ministerstva vnútra.

Mnoho neúspešných uchádzačov o azyl ale napriek tomu v Nemecku zostáva. Za prvý polrok tohto roka bolo podľa spolkovej vlády odsunutých do vlasti len 101 Turkov. Dobrovoľne ich vycestovalo ďalších 348.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Nemecká pomoc

Sociálne demokratický námestník ministra zahraničných vecí Michael Roth pred štyrmi dňami povedal, že Nemecko je pripravené pomôcť a prípadne aj udeliť azyl tureckým intelektuálom, ktorých perzekuuje režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.Kresťanskodemokratická kancelárka Angela Merkel ale vzápätí vyhlásila, že Berlín sa bude snažiť, aby Ankara dodržovala základné ľudské práva a Turci tak o azyl v Nemecku žiadať nemuseli.

Po júlovom pokuse o puč turecké úrady poslali do väzby vyše 32 000 ľudí a asi 100 000 ich pripravili o prácu. Čistky sa dotkli vojakov, sudcov, policajtov i učiteľov, ale tiež opozičných poslancov, starostov a novinárov. Postihy smerujú aj voči členom a sympatizantom kurdskej menšiny.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices