lajcak
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Lajčák: Všetky problémy, ktoré sa snažíme riešiť, dokážeme prekonať iba spoločnými silami

O vonkajších a vnútorných výzvach pre Európsku úniu hovoril vo Viedni minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. So svojím príspevkom vystúpil ako hlavný rečník na úvod Európskeho fóra, ktoré organizoval Rakúsky inštitút pre európske a bezpečnostné štúdie v spolupráci s Diplomatickou akadémiou vo Viedni.

„Všetky problémy, ktoré sa snažíme riešiť, dokážeme prekonať iba spoločnými silami,” zdôraznil minister M. Lajčák po tom, ako vymenoval, akým výzvam čelí podľa neho Európska únia.

Za najväčšie vnútorné výzvy označil vystúpenie Británie z EÚ, migráciu, terorizmus, politický extrémizmus a radikalizáciu. Medzi najvážnejšie vonkajšie výzvy zaradil krízu v Sýrii, situáciu na Ukrajine a v Turecku a otáznikom sú pre Európu podľa ministra M. Lajčáka aj budúce vzťahy s USA po zvolení nového prezidenta.

Minister M. Lajčák konštatoval, že pri vysporiadavaní sa so všetkými súčasnými výzvami musí Európska únia inovovať a prispôsobiť svoje myslenie a konanie novej realite.Dnes tu máme nové okolnosti, nových aktérov – neraz neštandardných, nesystémových a dokonca antisystémových. V tomto svete neuspejeme, ak budeme naďalej skĺzavať k tradičným klišé, ak budeme pre prehnanú politickú korektnosť považovať niektoré témy za tabu. Musíme urobiť všetko preto, aby nám občania rozumeli a aby sme my rozumeli im,” podčiarkol minister M. Lajčák.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

V tejto súvislosti poukázal aj na to, že momentálne stojí pred EÚ veľa výziev, ale k dispozícii je len primálo riešení. Preto treba znovuoživiť inštinkt spolupráce, ktorý bol kedysi tak hlboko zakorenený v európskom myslení a umožnil nám vybudovať európsky projekt mieru, stability a prosperity. Ja ako profesionálny diplomat verím v dialóg a v riešenie problémov spoločnými silami za rokovacím stolom. To znamená rešpektovať partnerov, komunikovať s nimi, počúvať ich a snažiť sa hľadať dohodu a kompromis. Iba tak sa môžeme vysporiadať s existujúcimi výzvami,” uviedol minister M. Lajčák vo Viedni pred publikom, v ktorom boli diplomati, akademici, politickí analytici i zástupcovia podnikateľskej sféry.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices