výbor
Zasadnutie výboru EP v Bruseli. PHOTO © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet a klimatické zmeny

Vyjednávači Európskeho parlamentu sa budú tento týždeň počas rokovaní s Komisiou a členskými štátmi usilovať o kompromis ohľadne rozpočtu EÚ 2017. Dvanásťčlenná delegácia poslancov sa zúčastní klimatickej konferencie COP22 v Marakéši. Poslanci sa budú znovu zaoberať škandálom Panama Papers, na svoje rokovanie si okrem iných pozvali aj nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu Josepha Stiglitza.

Tento týždeň by mal vyvrcholiť tzv. „trialóg“ medzi Parlamentom, Komisiou a členskými štátmi v Rade EÚ ohľadne rozpočtu na budúci rok. Poslanci chcú viac peňazí na riešenie migračnej krízy, podporu hospodárskeho rastu, boj proti nezamestnanosti mladých, na výskum a infraštruktúru.

Vyšetrovací výbor pre kauzu Panama Papers bude v stredu diskutovať s viacerými expertmi. Pozvánku na ich schôdzu prijal aj nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Joseph Stiglitz. Okrem neho si poslanci vypočujú aj predstaviteľov Europolu, Eurojustu, orgánov finančného dohľadu EÚ a národných prokurátorov.

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

V Marakéši tento týždeň pokračuje klimatická konferencia COP22, ktorej cieľom je dohodnúť sa na financovaní krokov Parížskej dohody. Od utorka do piatku sa jej zúčastní aj dvanásťčlenná delegácia europoslancov.

V utorok a stredu bude prebiehať konferencia o modernej politickej komunikácii.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices