eurorozpravky
PHOTO: Archív MM.

Miroslav Mikolášik: Unikátny projekt zo Slovenska spojil krajiny Európy

Pomôcť Európe spoznať Slovensko a naopak slovenským deťom EÚ sa podujal unikátny projekt Eurorozprávky. S cieľom budovať vzťah k jednotlivým krajinám európskeho spoločenstva už od útleho veku vznikla po niekoľkomesačnom úsilí výstava 57 rozprávok zo všetkých členských krajín EÚ. Dnes ju slávnostne prezentujú v Bruseli.

Deti z 57 slovenských materských škôl a III. Európskej školy v Bruseli od februára maľovali a priestorovo stvárňovali klasické rozprávky, ktoré sú typické pre jednotlivé krajiny EÚ. Zapojili sa tak do projektu Eurorozprávky, ktorý chce viesť deti od skorého veku k uvedomeniu si zjednotenej Európy ako spoločného dobra.

Chceme prinášať do Európy prostredníctvom výtvarného umenia krásu detskej duše vyjadrenú srdcom a štetcom, a tak formovať, upevňovať lásku a vzťah k jednotlivým krajinám európskeho  spoločenstva už od útleho veku,“ vyjadruje autorka projektu Mária Zuščinová v mene organizátorov, ktorými sú tri prešovské materské školy – MŠ Bajkalská, MŠ Bernolákova a MŠ Jurkovičova v spolupráci so ZUŠ – Výtvarný odbor v Prešove. Projekt sa koná v rámci podujatí slovenského predsedníctva v Rade EÚ a zapojili sa doň aj deti predškolského oddelenia Európskej školy v Bruseli.

Niekoľkomesačné úsilie detí vrcholí v týchto dňoch výstavami výtvarných diel, ktoré vznikli v rámci projektu. Koncom októbra ich organizátori prezentovali verejnosti v Galérii Rozhlasu a televízie Slovenska v Bratislave. Oddnes budú vystavené v Galérii IFA LABORATORY v Bruseli, ktorá využíva umenie ako metódu. Na dnešnej vernisáži sa zúčastňuje aj skupina 12 pedagógov zo Slovenska, ktorých do Bruselu pozval europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH). Projekt Eurorozprávky je úžasnou reprezentáciou Slovenska ako mladej, vzdelanej a kultúrnej krajiny. Je pre mňa veľkou cťou môcť byť súčasťou tohto úspešného a inšpirujúceho diela,” uviedol Mikolášik. Aj pod jeho záštitou sa koná vernisáž výstavy v Bruseli.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Vernisáž výstavy Eurorozprávky sa dnes v Bruseli koná za účasti viacerých významných hostí, chýbať nebude ani veľvyslanec SR v Belgicku Stanislav Vallo.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices