bitcoin
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Martin Lindák: Trump pohol aj Bitcoinom

Za posledné dva týždne boli najvýznamnejšou udalosťou voľby prezidenta USA, ktoré pohli aj cenou Bitcoinu. Rovnako sa písalo aj o Indii, v ktorej by sa Bitcoin a kryptomeny mohli výraznejšie presadiť. Rovnako sa činili aj vývojári, ktorí plánujú vylepšiť Bitcoin. Nakoniec čerešničkou na torte je plánovaný Bitcoin-bulvár v Paríži.

V týchto dňoch je najviac diskutovanou témou Trampovo víťazstvo vo voľbách na prezidenta USA. Analytici, politici a osobnosti sa sporia či bude dobrým prezidentom alebo nie. Nás zaujíma, že čo to bude znamenať pre Bitcoin. Hneď po víťazstve Trumpa trhy padali. Klesali Dow Jones a S&P 500 a rovnako aj Nasdaq. Podobne sa správali aj trhy v Austrálii, ktoré stratili 30 miliárd dolárov. Avšak opačne sa správal Bitcoin. Ešte pred voľbami dosiahol takmer 740 dolárov vďaka problémom s mexickým pesom. Neskôr sa stabilizoval okolo hodnoty 705 dolárov, aby po zvolení Trumpa dosiahol hodnutu 739 dolárov za Bitcoin. Záver je jednoduchý. Opäť sa potvrdilo, že v prípade nestabilných trhov a problémoch národných mien nakupujú ľudia do Bitcoinu. To sa už stalo na Cypre, v Grécku, ale aj v Číne. Aký postuj bude mať nakoniec Trump ku Bitcoinu je otázne, keďže pred voľbami toho všeobecne nasľuboval veľa.

Podobným bezpečím môže byť Bitcoin aj v Indii. Tamojšia vláda sa rozhodla, že zakáže používať od 8. novembra bankovky v hodnote 500 a 1000 indických rupií. Nasledujúce 3 dni sa budú môcť použiť už len v nemocniciach, doprave a čerpacích staniciach. Po tomto dátume si ich už môžu len zameniť v banke. Presnejšie do 31. marca 2017. Cieľom je dostať do obehu nové bankovky a stiahnuť staré, keďže sa predpokladá, že v obehu je veľa falošných bankoviek. Či to bude efektívne je otázne, keďže tlačenie nových bankoviek prinesie dodatočné náklady. Avšak výsledkom sú zatiaľ rady pred bankomatmi, keďže obyvatelia si môžu vybrať len určitú čiastku. Rady boli až také, že už niekoľko Indov zomrelo od vyčerpania. O dva týždne v novom komentári uvidíme, aký to malo dopad na Bitcoin. Môžeme predpokladať, že obchodovanie a používanie Bitcoinu výraznejšie vzrastie.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

A teraz trošku z technologického súdka. Bitcoin by sme mohli nazvať aj žijúcim organizmom. Možno veľa ľudí si myslelo, že je Bitcoin a jeho vlastnosti nezmeniteľné. To ale nie je pravdou a dokazuje to najnovšia správa z komunity vývojárov. Vývojári už otestovali a v súčasnosti chcú aktualizovať Bitcoin vylepšením, ktoré sa volá Segregated Witness. Zjednodušene ide o vylepšenie, ktoré by malo pomôcť najmä Blockchainu, ktorý obsahuje všetky zrealizované transakcie. V súčasnosti má blok do ktorého sa ukladajú transakcie veľkosť 1 MB. Problémom je to, že tento limit nemusí za chvíľu stačiť, keďže Bitcoin sa obchoduje stále viac. Preto sa vývojári rozhodli, že tzv. podpisy transakcií sa tam nebudú ukladať a budú ukladané mimo reťazené bloky. V princípe tieto podpisy nič významnejšie neznamenajú, a tým pádom to neohrozí fungovanie Bitcoinu. Naopak ho ešte zlepší, keďže do bloku by sa toho malo vôjsť 1,7 násobne viac. Samozrejme zavedenie tohto vylepšenia nie je jednoduché a musí sa na tom väčšina „baníkov“ zhodnúť.

Poslednou informáciou na odľahčenie je správa z Francúzska. Tamojšia nadácia Le Cercle du Coin sa rozhodla v Parížskych uliciach otvoriť tzv. Bitcoin bulvár. Presnejšie na Passage du Grand-Cerf. Tu sa bude nachádzať 20 obchodov, ktoré budú akceptovať Bitcoin. Fungovať začne od 17. novembra a očakáva sa, že bude zaujímavou turistickou atrakciou.

Komentár pripravil Martin Lindák, Nadácia F.A. Hayeka. 

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices