utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko sa aktívne zapája do humanitárnej pomoci utečencom v Grécku a Srbsku

Ďalšie dva príspevky, ktorými Slovenská republika napĺňa ideu flexibilnej solidarity krajinám zasiahnutým migračnou krízou, boli v uplynulých dňoch doručené adresátom v Grécku a v Srbsku.

Humanitárnu pomoc  v hodnote takmer 50-tisíc eur odovzdal generálnemu tajomníkovi úradu Generálneho sekretariátu civilnej ochrany Grécka veľvyslanec SR v Grécku Peter Michalko. Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR  a Ministerstva vnútra SR poskytla Grécku v tomto roku v poradí už tretiu, 7,2 tonovú zásielku materiálnej pomoci obsahujúcu spacie vaky, pršiplášte, poľné postele, prikrývky, spacie matrace,  elektrické ohrievače, chemické toalety.

Materiálnu pomoc pre novootvorené migračné centrum v Kikinde – 8 vykurovacích telies s príslušenstvom odovzdala veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Belehrade Dagmar Repčeková zástupcovi Komisára pre utečencov a migrácie Srbskej republiky Ivanovi Gerginovi.  Pece zakúpilo Veľvyslanectvo SR v spolupráci so Slovenskou evanjelickou cirkevnou obcou Stará Pazova z prostriedkov Slovak Aid. Ide o prvú dodávku piecok, s ďalšou sa ráta v decembri.

Zástupca Komisariátu ocenil fakt, že Slovenská republika zareagovala medzi prvými na apel Srbska o pomoc v migračnej kríze. Slovensko ako jeden z prvých štátov tiež zareagovalo na požiadavku na zostavenie medzinárodného policajného kontingentu na ochranu hraníc Srbska vyslaním 15-členného tímu policajtov na srbsko-bulharskú hranicu. Ako pripomenula veľvyslankyňa D. Repčeková, SR v minulom roku prispela Srbsku celkovo materiálne 371-tisíc eurami – vrátane zásielky tekutého a práškového mlieka pre deti migrantov.

Viac..  EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Slovensko prispelo Srbsku aj finančne, symbolický šek v hodnote 50-tisíc eur odovzdal ministrovi práce a sociálnych vecí Srbska Aleksandrovi Vulinovi šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák počas svojej minuloročnej návštevy Srbska. Srbská vláda ich v tomto roku využila na nákup vozidla na zabezpečenie prvej pomoci migrantom v oblasti Nišu.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices