lieky
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Prečo prestávajú antibiotiká účinkovať?

Nepotrebné užívanie antibiotík môže spôsobiť ich neúčinnosť. V rámci Európy už teraz rastie počet pacientov, ktorí sú infikovaní tzv. rezistentnými baktériami. V súčasnosti v Európskej únii ročne zomrie 25 000 ľudí v dôsledku infekcie spôsobenej práve baktériou rezistentnou voči antibiotikám. Ak sa tento trend nezastaví, je tu predpoklad, že do roku 2050 na celom svete zomrie ročne až 10 miliónov ľudí, varuje Európska komisia pred ohrozením verejného zdravia aj v Európe.

Čo môže pomôcť?

Úroveň informovanosti o nadmernom užívaní antibiotík nie je úplne najlepšia. Ukazuje sa, že až 57 % Európanov nevie, že antibiotiká sú neúčinné proti vírusom či nachladnutiu alebo chrípke (44 %). Na druhej strane si je až 84 % Európanov vedomých, že nepotrebné užívanie antibiotík ich robí neúčinnými. 82 % Európanov vie, že je veľmi dôležité užiť celú dávku predpísaných antibiotík.

Tretina Slovákov za posledný rok užívala antibiotiká

Najinformovanejší z EÚ sú Fíni, Holanďania a Švédi, najmenej Lotyši, Gréci a Taliani. Užívanie antibiotík je vyššie medzi ľuďmi s nižším vzdelaním (39 %) a v horších ekonomických podmienkach (44 %). Väčšina tých, ktorí antibiotiká užívajú, ich dostane od poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Bez predpisu ich užíva 4 % ľudí.

V júni tohto roku vyšiel najaktuálnejší prieskum Eurobarometer, ktorý ukazuje, že v posledných siedmich rokoch užívanie antibiotík kleslo v 16 krajinách EÚ o 6 percentuálnych bodov. Najväčší je v Rumunsku, Lotyšsku, Dánsku a Holandsku. Na druhej strane, až jedna tretina Európanov v posledných 12 mesiacoch užila antibiotiká. Trendy na Slovensku nie sú od európskych odlišné – ich užívanie pokleslo o 6 percentuálnych bodov, no v posledných 12 mesiacoch užilo antibiotiká podľa prieskumu 35 % Slovákov.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Čo s rezistenciou

Napriek miernemu poklesu užívania antibiotík rastie počet pacientov infikovaných rezistentnými baktériami. Antibiotiká, ktoré v minulosti dokázali vyliečiť smrteľné bakteriálne infekcie a zachránili mnoho životov, sú v súčasnosti čoraz menej účinné. Európska únia preto podporuje prístup JEDNO ZDRAVIE, v ktorom okrem iného zdôrazňuje opatrenia, aby sa antibiotiká používali rozumne pri ľuďoch, ale aj zvieratách. Podporuje v tejto oblasti vedecké a inovatívne projekty, spolupracuje s medzinárodnými partnermi a situáciu monitoruje. Na roky 2011-2016 bol vytvorený Európsky strategický plán pre antibiotickú rezistenciu, ktorého fungovanie sa momentálne vyhodnocuje.

Európska komisia okrem toho podporuje všetky aktivity Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v tejto oblasti, podporu globálnemu akčnému plánu vyjadril aj eurokomisár pre zdravie Andriukaitis a vyzval členské štáty, aby ho implementovali a vytvorili si aj národné akčné plány, ktoré budú prispôsobené miestnym podmienkam.

Iniciatívu Európskeho dňa zvyšovania povedomia o antibiotikách koordinuje Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb.

O dac

Odporúčame pozrieť

vlajka

Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Komisia uverejnila rýchly prieskum Eurobarometra, ktorý sa uskutočnil na regionálnej úrovni a z ktorého vyplýva, že …

Consent choices