zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 45. týždňa 2016

Celý minulý týždeň sa niesol v znamení amerických volieb. Do Bieleho domu nakoniec zasadne Donald Trump.

USA: Z výsledkov americký volieb vzišlo, že Biely dom si nakoniec „ukoristil“ kontroverzný republikánsky kandidát Donald Trump a porazil tak demokratku a bývalú ministerku zahraničia Hillary Clintonovu. Trumpove víťazstvo bolo vo všeobecnosti prekvapením, keďže podľa predvolebných prieskumov malo víťazstvo patriť skôr jeho súperke Clintonovej. Republikáni ale nezískali vo voľbách len prezidentské kreslo, ale aj celý Kongres, zvíťazili totiž v jeho oboch komorách, teda aj v Senáte aj v Snemovni reprezentantov. Finančné trhy zareagovali na oznámenie prvých volebných výsledkov zvýšenou averziou voči riziku a prepadom dolára,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Žiadne katastrofické scenáre sa ale po Trumpovom víťazstve nediali. Americký dolár svoje úvodné straty veľmi rýchlo vymazal a následne sa už po zvyšok celého minulého týždňa zhodnocoval. Podobná reakcia prišla aj na strane akciových trhov, ktoré sa po oznámení volebných výsledkov taktiež prudko prepadli, následne však na nich zavládol optimizmus a v konečnom dôsledku sa európskym aj americkým akciovým indexom minulý týždeň darilo. Aj keď bol svet z Trumpovho víťazstva v podstate šokovaný, vyzerá to tak, že trhy to dokázali veľmi rýchlo absorbovať a Trumpov zmierlivý prezidentský príhovor ich ešte viac upokojil. Pozitívnu náladu investorom dodávajú aj očakávania znižovania daní a fiškálnych stimulov od novej Trumpovej vlády. Ruku k dielu pridávajú taktiež predpoklady skorého zvyšovania úrokových sadzieb zo strany Fed-u, ktoré taktiež hrajú do karát americkému doláru.

EUROZÓNA: Maloobchodné tržby v septembri v eurozóne medziročne vzrástli o 1,1 % a v európskej 28-čke o 2,2 %. Ide o pozitívny výsledok, ktorý naznačuje, že spotreba domácností má tendenciu rásť a spotrebitelia viac míňajú. Na Slovensku tržby maloobchodníkov v medziročnom porovnaní vzrástli o 1,5 %. Spomedzi krajín EÚ sa v porovnaní s minuloročným septembrom maloobchodné tržby najviac zvýšili v Luxembursku o 15,2 %, ďalej v Rumunsku a v Poľsku. Pokles tržieb evidovali v Belgicku, Nemecku a v Slovinsku.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

TTIP: Európska komisárka pre obchod Cecilia Malmstrőmová v závere uplynulého týždňa uviedla, že rokovania o TTIP dohode, teda dohode o voľnom obchode medzi EÚ a USA sa pravdepodobne odkladajú. Dôvodom je výhra kontroverzného republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v prezidentských voľbách. Komisárka uviedla, že TTIP dohoda s najväčšou pravdepodobnosťou nebude prioritou novej americkej vlády, a preto v rokovaniach nastane prestávka.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices