Catherine Bearder
Catherine Bearder. PHOTO: ©European Union- EP.

Catherine Bearder: Je ľahšie prepašovať slonovinu alebo roh z nosorožca ako drogy

Pytliačenie na slony alebo nosorožce je veľmi výnosný biznis. Slonovina sa napríklad predáva za vyššiu cenu ako platina. Mnohé zvieratá alebo aj rastliny sú však kvôli tomuto nezákonnému biznisu na pokraji záhuby. Téme sa bude venovať aj Európsky parlament. Plénum sa chystá rokovať a hlasovať o správe, ktorú vypracovala britská poslankyňa zo skupiny ALDE Catherine Bearder a v ktorej požaduje pokuty aj v EÚ. V rozhovore vysvetľuje, ako s týmto biznisom navždy skoncovať.

Čo vás doviedlo k tomu, že ste sa začali venovať tento téme?

Prvýkrát som sa dostala do Afriky v roku 1974 potom, ako som sa vydala za zoológa. Už vtedy sme si všimli, ako si ľudia nevážia prírodu. Jedni hovorili, že si zoberú jedno zviera, lebo chcú na ňom robiť výskum, ďalší chceli „len kožu.“ V malej rezervácii, kde sme boli, sme si mohli všimnúť prvé škody. No čím viac sa pozeráte dookola, tým viac toho objavíte. Môj manžel je dnes profesorom primatológie na Oxforde a o ochrane primátov už naučil stovky študentov. Do politiky ma viedli moje obavy o tom, čo robíme našej planéte. Vieme o klimatických zmenách, no strata biodiverzity je rovnako vážny problém.  Obchod s divými zvieratami a rastlinami je obrovský. Je to štvrtý najväčší ilegálny obchod na svete – po drogách, zbraniach a obchodovaní s ľuďmi. No niekedy nie je jasné, čo je legálne a čo nie. Materiál je získaný ilegálnym spôsobom a potom sa dostane do dodávateľského reťazca. Divé zvieratá sa predávajú ako domáci miláčikovia alebo ich zhltne módny alebo potravinársky priemysel. No najdrahšie sa predávajú slonovina a roh z nosorožca.

Takže je dosť možné, že ľudia kupujú ilegálne produkty bez toho, aby si toho boli vedomí?

Určite. Mnohé domáce zvieratká nepochádzajú z chovných staníc, ako sa o nich tvrdí, ale z divočiny. Veľmi veľký je napríklad obchod s akváriovými rybičkami. No je veľmi ťažké vystopovať to. Ďalšími príkladmi sú kožušiny, žraločie plutvy alebo modroplutvý tuniak. Potom tu sú rohy z nosorožcov, šupinatce, ktoré sa používajú v čínskej tradičnej medicíne, alebo prívesky zo slonoviny. Naozaj potrebujeme prívesky z tohto ikonického afrického zvieraťa? Každých pätnásť minút je zabitý jeden slon.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Zhoršila sa situácia v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi?

Čím je niečo vzácnejšie, tým viac to nadobúda na cene a tým viac po tom ľudia bažia.

Prečo tento biznis vlastne existuje? Kto za ním stojí a prečo je taký úspešný?

Môže za to dopyt, no niekedy aj nevedomosť zo strany zákazníka. Točia sa tu obrovské peniaze. Sú tu kriminálne gangy. Je ľahšie prepašovať slonovinu alebo rok z nosorožca ako drogy. A slonovina má väčšiu hodnotu ako platina. Raz mi niekto v Kamerune povedal, že keď otvoríte dvere na dodávke, nájdete tam buď deti, drogy, zbrane alebo slonovinu. Sú to všetko tie isté gangy. Slonovinu pošlú do Číny a odtiaľ dovezú drogy alebo zbrane. Som presvedčená, že Európa by mala proti tomu niečo robiť, pričom by tu mala konať celá Európska únia. Preto chcem, aby boli v celej Európe pokuty. Potrebujeme, aby sa týmto zaoberal aj Europol, ktorý sa sledovanie tejto závažnej trestnej činnosti momentálne nemá mandát.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices