miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK!. PHOTO: redakcia/archív SKOK!

Juraj Miškov: Krajina, v ktorej sa ľudia prestali smiať

Často a rád cestujem po svete a všimol som si zaujímavú vec. Ľudia na Slovensku sa všeobecne málo usmievajú. Akoby zamračená a mrzutá tvár bola akýmsi poznávacím znamením Slovákov. Keď sa o tom rozprávam s kamarátmi a pýtam sa ich prečo sa tak málo usmievame, povedia mi, že za to môže “blbá nálada”, ktorá tu je na Slovensku rozšírená. “Blbá nálada” je zaklínadlom a zoširoka akceptovaným dôvodom prečo sa neusmievať, prečo sa netešiť zo života. A pritom je tak jednoduché zameniť “blbú náladu” za “dobrú náladu”. Veď je to len v našich rukách. Alebo presnejšie, v našich hlavách.

Je to iba naše myslenie a nie životné okolnosti, ktoré je zodpovedné za to, ako sa cítime a čo prežívame. Neustále zabúdame, že sme to my, kto ovláda naše myslenie. Zabúdame na to a preto sa nám zdá, že to, čo cítime, nám diktujú naše okolnosti. Zdá sa nám preto úplne logické viniť za naše nešťastie v živote všetky okolnosti (vládu, politikov, EÚ, šéfov, dopravu, ba aj počasie…). To nás však zbavuje moci nad vlastným životom a zároveň aj schopnosti citiť sa dobre a byť šťastní.

Väčšina ľudí si zároveň nesprávne myslí, že pôvodcom ich myšlienok je nálada. Je to však presne naopak. Pôvodcom našej nálady sú naše myšlienky. Čiže, nie nálada vytvára naše myšlienky, ale naše myšlienky vytvárajú našu náladu. A pôvodcom negatívnych myšlienok, ktoré spôsobujú “blbú náladu” sú negatívne názory a postoje, ktorým častokrát zbytočne venujeme pozornosť. Vstrebávame ich z rôznych televízií, z novín a časopisov, z obyčajných rozhovorov v práci s kolegami, na ulici, nasávame ich každý deň zo sociálnych sietí. Naše vedomé rozhodnutie venovať pozornosť negatívnym názorom a udalostiam je preto zodpovedné za naše negatívne myšlienky a tie sú zase zodpovedné za to, ako sa cítime. Za to, že sa cítime, takpovediac, “blbo”.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Riešenie je až neskutočne jednoduché. Prestaňme venovať svoju pozornosť negatívnym veciam. Negatívnym ľuďom. Negativnym názorom. Neznamená to, že negatívne okolnosti vo svete kvôli tomu prestanú existovať. Vždy boli a budú (rovnako ako tie pozitívne). Náš život však nebude o nič chudobnejší, ak nebudeme vedieť, že kdesi v Malajzii havarovalo lietadlo, že v Mjarmansku sa upálili dvaja budhistickí mnísi na protest proti vláde, že v Nemecku polícia zatkla cudzinca podozrivého z prípravy teroristického útoku, že Fico sa nechce vysťahovať z Bašternákovho bytu, že Sulík opäť raz kritizuje Merkelovú a Európsku úniu a novodobí križiaci Krajniak s Kollárom si želajú zánik liberálnej demokracie. Venujme našu pozornosť radšej sebe a ľuďom okolo nás – rodine, blízkym, kamarátom – a odrazu zistíme, že žijeme v krajine plnej úsmevov.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Juraj Miškov, predseda strany SKOK! a bývalý minister hospodárstva.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

miskov

Juraj Miškov: Vráťme slušnosť do politiky!

Na základe mnohých vedeckých výskumov je pomerne známy fakt, že používanie slov spájaných s násilím, …

Consent choices