Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä spoločnú obranu a boj proti propagande

Spoločná obrana: Poslanci vyzvú členské štáty na posilnenie spolupráce

EÚ musí reagovať na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Európe a jej okolí posilnením spolupráce svojich ozbrojených síl, ktoré by malo byť prvým krokom v budovaní spoločnej obrannej politiky Únie. Vyplýva to z návrhu uznesenia, o ktorom bude EP diskutovať v pondelok a hlasovať v utorok. Predložený text požaduje investície do obrany na úrovni 2% HDP, vytvorenie mnohonárodných síl a stáleho štábu plánovania a vedenia operácií, ako aj autonómne konanie EÚ v prípade neochoty NATO zasiahnuť.

Boj proti propagande Ruska a tzv. Islamského štátu
Odpoveďou EÚ na informačnú vojnu vedenú Ruskom a islamskými teroristami by malo byť častejšie využívanie pozitívnych správ, podpora vzdelávania a zvyšovanie povedomia a informačnej gramotnosti. Vyplýva to z návrhu uznesenia, o ktorom budú poslanci diskutovať v utorok a hlasovať v stredu.

Filmová cena LUX: Vyhlásenie víťaza 10. ročníka

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz vyhlási v stredu v Štrasburgu víťaza desiateho ročníka filmovej ceny Lux. Tohtoročnými finalistami sú filmy Otvorila som si oči (À peine j´ouvre les yeux – Francúzsko, Tunisko, Belgicko, Spojené arabské emiráty) režisérky Leyly Bouzid, Ja ako tekvička (Ma vie de courgette – Švajčiarsko, Francúzsko) režiséra Clauda Barrasa a Toni Erdmann (Nemecko, Rakúsko, Rumunsko) režisérky Maren Ade.

Nové limity pre látky znečisťujúce ovzdušie

Európsky parlament bude v stredu hlasovať o ambicióznejších emisných limitoch do roku 2030 pre kľúčové látky znečisťujúce ovzdušie, medzi ktoré okrem iného patria aj oxidy dusíka, oxid siričitý a jemné tuhé častice. Na nových limitoch sa vyjednávači EP dohodli ešte so zástupcami holandského predsedníctva v Rade (ministrov) EÚ. Znečistenie ovzdušia je v EÚ zodpovedné za približne 400.000 predčasných úmrtí ročne.

Budúcnosť vzťahov EÚ-Turecko

Možné zmrazenie prístupových rokovaní s Tureckom alebo ustanovenie prísnych podmienok pre ich pokračovanie bude v utorok popoludní predmetom rozpravy poslancov so šéfkou diplomacie EÚ Federicou Mogherini. K situácii v krajine a vzťahom EÚ s Ankarou, ktoré štyri mesiace po pokuse o prevrat poznačil postupujúci rozklad demokracie v Turecku, sa poslanci vyjadria aj vo štvrtok prostredníctvom nelegislatívneho uznesenia.

Viac..  Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Rozprava o Sýrii s Federicou Mogherini

Pretrvávajúce obštrukcie pri doručovaní humanitárnej pomoci v Sýrii, správy o príprave veľkej vládnej ofenzívy vo východnom Aleppe a nedávne rozhodnutie ministrov zahraničných vecí EÚ rozšíriť sankcie na ďalších 18 vysokopostavených sýrskych predstaviteľov bude v utorok popoludní predmetom plenárnej rozpravy poslancov a šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogherini. K situácii v Sýrii sa Parlament vyjadrí aj vo štvrtok v nelegislatívnom uznesení.

Vývoj vzťahov medzi EÚ a Bieloruskom

Najnovší vývoj v Bielorusku a jeho vplyv na vzťahy krajiny s EÚ bude predmetom nelegislatívneho uznesenia, o ktorého konečnom texte rozhodnú poslanci vo štvrtok. Uznesenie zareaguje na prepustenie politických väzňov a výsledky septembrových volieb, ktoré do 110-členného bieloruského parlamentu poslali prvých dvoch zástupcov opozície od roku 1996. Poslanci sa však vyjadria aj k pretrvávajúcemu využívaniu trestu smrti v krajine a rastúcim obavám ohľadom bezpečnosti jadrovej elektrárne Ostrovec.

DPH: Prenesenie daňovej povinnosti s cieľom zabrániť podvodom

Parlament v stredu požiada Komisiu, aby posúdila možné výhody prenesenia daňovej povinnosti pri platbe DPH z predajcov či poskytovateľov služieb v celom dodávateľskom reťazci výlučne na konečných zákazníkov. Predložený text nelegislatívneho uznesenia uvádza, že ročné straty príjmov v dôsledku podvodov a chybného výberu DPH dosahujú podľa odhadov 170 miliárd eur.

Daňové úniky: Podpora automatickej výmeny informácií o majiteľoch účtov

Daňové úrady členských štátoch by si mali v budúcnosti automaticky vymieňať informácie o bankových účtov a ich majiteľoch. Vyplýva to z legislatívneho návrhu, o ktorom budú poslanci hlasovať v utorok. Nová smernica odráža snahu Európskeho parlamentu a Rady (ministrov) EÚ zintenzívniť boj proti daňovým únikom a je reakciou na nedávne škandály vrátane zverejnenia takzvaných panamských dokumentov.  

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices