benová
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: European Union- EP.

Monika Beňová: V boji proti praniu špinavých peňazí nesmieme poľaviť

Obmedzovanie daňových únikov a vyhýbania sa daňovej povinnosti, a to aj v súvislosti s praním špinavých peňazí musí byť pre Európsku úniu a jej členské štáty absolútnou prioritou. Plénum Európskeho parlamentu sa preto bude dnes zaoberať zlepšovaním prístupu daňových orgánov k informáciám, ktoré môžu pomôcť takémuto nekalému konaniu zabrániť.

Veľké kauzy známe pod označeniami ako Swiss Leaks, Lux Leaks, Panama Papers, či Bahama Leaks ukazujú, že daňové úniky a pranie špinavých peňazí sú globálnym javom. Ich odhaľovanie a najmä účinné potláčanie si preto vyžaduje zlepšenie spolupráce, koordinácie a zapojenie sa nielen EÚ, ale prakticky celého sveta,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Dôležitý je podľa nej aj tlak na ďalšie zvyšovanie transparentnosti bankových a finančných transakcií.V prípade neochoty a skrývania sa za bankové tajomstvo, by mali pri vzniknutých podozreniach existovať tvrdé sankčné mechanizmy, ktoré prinútia každú jednu banku spolupracovať,“ zdôraznila poslankyňa.

Viac..  EK schválila 125 miliónov eur na výstavbu diaľnice D1 na úseku Hubová – Ivachnová

Represívnym zložkám pôsobiacim v tejto oblasti je potrebné uľahčovať ich činnosť a aktívne pomáhať pri odhaľovaní skutočných príjemcov nelegálne získaných finančných prostriedkov. V tomto skutočne nesmieme poľaviť. Samozrejmosťou musí byť kvalitné materiálové vybavenie a súvisiace využívanie najmodernejších informačných a komunikačných technológií. Len tie umožnia vysledovať činnosti súvisiace s praním špinavých peňazí už v počiatočnom štádiu,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices