benová
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: European Union- EP.

Monika Beňová: V boji proti praniu špinavých peňazí nesmieme poľaviť

Obmedzovanie daňových únikov a vyhýbania sa daňovej povinnosti, a to aj v súvislosti s praním špinavých peňazí musí byť pre Európsku úniu a jej členské štáty absolútnou prioritou. Plénum Európskeho parlamentu sa preto bude dnes zaoberať zlepšovaním prístupu daňových orgánov k informáciám, ktoré môžu pomôcť takémuto nekalému konaniu zabrániť.

Veľké kauzy známe pod označeniami ako Swiss Leaks, Lux Leaks, Panama Papers, či Bahama Leaks ukazujú, že daňové úniky a pranie špinavých peňazí sú globálnym javom. Ich odhaľovanie a najmä účinné potláčanie si preto vyžaduje zlepšenie spolupráce, koordinácie a zapojenie sa nielen EÚ, ale prakticky celého sveta,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Dôležitý je podľa nej aj tlak na ďalšie zvyšovanie transparentnosti bankových a finančných transakcií.V prípade neochoty a skrývania sa za bankové tajomstvo, by mali pri vzniknutých podozreniach existovať tvrdé sankčné mechanizmy, ktoré prinútia každú jednu banku spolupracovať,“ zdôraznila poslankyňa.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Represívnym zložkám pôsobiacim v tejto oblasti je potrebné uľahčovať ich činnosť a aktívne pomáhať pri odhaľovaní skutočných príjemcov nelegálne získaných finančných prostriedkov. V tomto skutočne nesmieme poľaviť. Samozrejmosťou musí byť kvalitné materiálové vybavenie a súvisiace využívanie najmodernejších informačných a komunikačných technológií. Len tie umožnia vysledovať činnosti súvisiace s praním špinavých peňazí už v počiatočnom štádiu,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

Poslanci Európskeho parlamentu sa dnes zaoberali posúdením návrhu jednotných pravidiel Európskej únie zameraných na boj …

Consent choices