maren-ade
Režisérka víťaznej snímky Maren Ade. PHOTO: © European Union- EP.

Filmovú cenu LUX za rok 2016 získal film režisérky Maren Ade

Film Toni Erdmann režisérky Maren Ade, ktorý vznikol v koprodukcii Nemecka, Rakúsa a Rumunska, sa stal víťazom filmovej ceny LUX za rok 2016. Laureáta desiateho ročníka ceny udeľovanej Európskym parlamentom vyhlásil v stredu napoludnie jeho predseda Martin Schulz. Víťazná snímka sleduje zložitý vzťah otca s dcérou na pozadí súčasnej firemnej kultúry.

Predseda EP zablahoželal všetkým trom finalistom, najmä však režisérke víťaznej snímky a jej filmovému štábu. „Vyslovujem srdečnú gratuláciu tímu víťazného filmu. Tento film, ktorý je kombináciou čiernej komédie a vtipnej drámy, popisuje ťažký, nežný a niekedy absurdný vzťah medzi mladou ženou žijúcou v zahraničí a jej otcom. Dojemne opisuje zmenu rodinných vzťahov a ich vplyv na nás v starnúcej a súťaživej spoločnosti. Tento film neponúka jednoduché odpovede, avšak medzi vlnami smiechu nás povzbudzuje k hľadaniu toho, čo musíme chrániť a opatrovať,‟ uviedol Martin Schulz.

Silvia Costa (S&D, IT), predsedníčka výboru EP pre kultúru a vzdelávanie, vyhlásila: „Sto filmov v priebehu desiatich rokov bolo v kinách naprieč Európou propagovaných vďaka cene LUX, ktorá im poskytla hlas a pritiahla oči divákov. Cena LUX umožnila mnohým nezávislým režisérom a mladým autorom osloviť verejnosť v iných krajinách vďaka titulkom v 24 oficiálnych jazykoch EÚ. Cena vyzdvihla rôznorodosť a bohatstvo európskej kinematografie, jej témy, cítenie a jazyk. Spoliehanie sa európsku kinematografiu a investovanie jej do príbehov je kľúčové v budovaní európskej kultúry, v ktorú veríme. Našim záväzkom do budúcnosti je posilnenie tejto ceny, podpora finálových filmov aj za hranicami Európy, na začiatku v krajinách Stredomoria.‟

Okrem víťaznej snímky sa do finále tohtoročnej filmovej ceny LUX dostali filmy Otvorila som si oči (À peine j´ouvre les yeux) režisérky Leyly Bouzid (Francúzsko, Tunisko, Belgicko, Spojené arabské emiráty) a Ja ako tekvička (Ma vie de courgette) režiséra Clauda Barrasa (Švajčiarsko, Francúzsko). O víťazovi rozhodujú každoročne poslanci hlasovaním.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Parlament financuje otitulkovanie filmov, ktoré sa dostali do finále, do všetkých 24 oficiálnych jazykoch EÚ. Víťazná snímka bude navyše prispôsobená pre osoby so zrakovým alebo sluchovým postihnutím a získa podporu pre medzinárodnú propagáciu.

Tri finálové snímky sa od septembra do decembra premietajú vo všetkých 28 členských štátoch EÚ v rámci filmových dní LUX. Ich cieľom je podeliť sa o bohatstvo a rozmanitosť európskej kinematografie s čo najširším publikom a podnietiť diskusiu o spoločenských otázkach, ktoré tieto filmy nastoľujú.

Reakcie slovenských poslancov

„Filmové umenie sa pred viac ako sto rokmi zrodilo v Európe a naša kinematografia predstavovala vždy svetovú špičku, čo sa týka kvality a nastoľovania aktuálnych tém. Víťazný film  Toni Erdmann opisuje krízu súčasnej rodiny, ale vyjadruje aj nádej na jej prekonanie. Víťazovi aj ostatným finalistom srdečne gratulujem,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices