eu
PHOTO: © European Union - EP.

Tento rok hodnotia Slováci pozitívnejšie členstvo v EÚ aj Európsky parlament

To, čo Európanov spája, je dôležitejšie, ako to, čo ich rozdeľuje, myslí si to 71% Európanov. 53% obyvateľov EÚ je zároveň presvedčených, že členstvo v EÚ je dobré pre ich krajinu. Dokumentujú to výsledky prieskumu Eurobarometer, ktorý publikoval Európsky parlament.

Na Slovensku je o výhodách členstva v EÚ presvedčených 54% obyvateľov, čo je nárast až o 6% v porovnaní s minulým rokom (najvyšší medziročný posun v rámci únie), pričom sme presvedčení, že členstvo nám prináša hlavne nové pracovné príležitosti. Inak sa podiel respondentov v EÚ, ktorí členstvo považujú za dobrú vec zásadne líši podľa krajiny, od 74% v prípade Írska, po 31% v Grécku.

Podobne ako v roku 2015, aj teraz si 60% ľudí v únii myslí, že ich krajina profituje z členstva v EÚ. Na Slovensku je to až 79% opýtaných. (tiež 6% nárast oproti 2015).

Pozitívne čísla zaznamenalo Slovensko aj v prípade otázok o Európskom parlamente. EP má pozitívny imidž u 28% Slovákov , čo je najvyšší nárast v únii proti minulému roku (o 9%).  45% Slovákov (44% Európanov) vníma EP neutrálne.

Prieskum, ktorý sa uskutočnil medzi 24. septembrom a 3. októbrom 2016, čiže už počas slovenského predsedníctva únie, priniesol aj ďalšie zaujímavé výsledky.

46% Európanov by chcelo, aby europarlament zohrával dôležitejšiu úlohu ako v súčasnosti. Na Slovensku si to myslí 47% ľudí, čo je o 17% viac ako minulý rok a taktiež najväčší skok v rámci celej únie.

Podľa 71% Európanov a 78% Slovákov nás viac vecí spolu spája ako rozdeľuje.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Prvky európskej identity

Demokracia a sloboda zostávajú kľúčovými prvkami európskej identity pre 50% opýtaných Európanov, zatiaľ čo euro zaznamenalo jasný pokles na 33%, najmä v krajinách Eurozóny. Naopak na Slovensku je euro kľúčovým prvkom európskej identity a to až pre 57% opýtaných.  Jeden z dvoch Európanov si tiež myslí, že ich pocit príslušnosti k únii by posilnil harmonizovaný systém sociálneho zabezpečenia.

Viac zapojenia?

Európania majú pocit, že váha ich hlasu klesá, najmä na národnej úrovni. Len 53% respondentov si myslí, že ich hlas zaváži v ich vlastnej krajine (54% Slovákov).

Ľudia v EÚ nemajú na budúcnosť pozitívny pohľad.  54% respondentov tvrdí, že v EÚ sa „veci uberajú zlým smerom“, čo je nárast o 13% oproti minulému roku ( v SR 51% ľudí).O svojej vlastnej krajine si to myslí 58% opýtaných Európanov (14% nárast oproti 2015), na Slovensku 57% občanov. Slováci si však zároveň myslia, že situácia sa zhoršuje viac v ich vlastnej krajine ako v EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices