erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. PHOTO: © European Union.

Turecký prezident Erdogan pohrozil otvorením hraníc pre utečencov

ANKARA / Turecký prezident Erdogan pohrozil otvorením tureckých hraníc pre utečencov, ktorí smerujú do Európy. Reagoval zrejme na návrh Európskeho parlamentu zmraziť prístupové rokovania s Ankarou.

„Keď sa pri hraničnom priechode v bulharskej Kapikule objavilo 50 tisíc utečencov, volali ste o pomoc. Začali ste sa pýtať sami seba, čo urobíme, keď Turecko otvorí hranice. Počúvajte ma pozorne. Pôjdete ešte ďalej, tie hranice sa otvoria, dobre si to zapíšte,“povedal Erdogan v prejave v Istanbule.

Európsky parlament vo štvrtok prijal nezáväzné uznesenie, ktoré doporučuje zmraziť prístupové rokovania pre postup Ankary proti údajným účastníkom júlového nepodareného puča. Návrh ale taktiež počíta s možnosťou rozhovory EÚ s Tureckom obnoviť.

Turecký premiér Binali Yildirim už vo štvrtok Európu varoval Európu pre prílivom utečencov a povedal, že prerušenie rozhovorov poškodí Európu viac než Turecko. Na tureckom území je viac ako 2,7 milióna sýrskych utečencov.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmus dnes kritiku rozšíril aj na OSN, keď v Londýne povedal, že OSN a ďalšie medzinárodné organizácie prestali byť schopné riešiť svetové problémy. Uistil taktiež, že Turecko nemení svoju zahraničnú politiku a že sa ďalej bude riadiť svojimi národnými záujmami.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

EÚ s Tureckom v marci uzavrela dohodu, ktorá mala zastaviť príliv utečencov z Turecka do Grécka. Únia za to Ankare prisľúbila značnú finančnú pomoc, pokrok v prístupových rozhovoroch a uvoľnenie vízového režimu. Turecko ale Úniu obviňuje, že dohodu neplní, a hrozí jej vypovedaním. EÚ zrušenie víz podmienila mnohými požiadavkami, z ktorých mnohé zatiaľ Ankara nesplnila.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices