ľadové medvede
PHOTO © European Union

Boj so zmenou podnebia sa stupňuje. Na scénu prichádzajú nové pravidlá

Globálne oteplovanie je hrozbou pre celú vegetáciu, živočíchy a ľudstvo na zemi. Napríklad Antarktída sa za posledných  rokov ohriala o tri stupne, čo je príliš. Následky môžu byť pre našu modrú plánetu katastrofálne.

Klimatická dohoda z roku 2015 – COP 21 – určila maximálny limit 2 stupne. Dohodu treba teraz začať presadzovať. Tento cieľ si kladie COP 22, ktorá bola v Marrakéši.  Vycestovala tam aj delegácia z Európskeho parlamentu.

Jo Leinen zo skupiny Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente: „V Paríži sme dosiahli celosvetovú dohodu o ochrane podnebia. Teraz sa bude zavádzať. Na mnohých pravidlách sa ešte len treba dohodnúť, preto potrebujeme súhrn takýchto pravidiel.“

Primárnou témou diskusií v Marrakéši bol spôsob financovania parížskej dohody, najmä otázka podpory rozvíjajúcich sa krajín.

Giovanni La Via z poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov): „Každý rok bude 100 miliárd eur základným kapitálom fondu na zmiernenie klimatických zmien, pôjdu na podporu najchudobnejších krajín, aby sa mohli rozvíjať bez znečisťovania. Od samého začiatku  musia vynakladať zdroje na nové technológie, aby bol svet vďaka nim čistejší a zdravší.“

Tieto finančné záväzky sčasti závisia od politiky nového amerického prezidenta, ktorý prisľúbil, že od parížskej dohody odstúpi. Aj napriek tomu, že John Kerry – úradujúci minister zahraničia, uistil medzinárodné spoločenstvo, že Spojené štáty sú aj naďalej odhodlané bojovať so zmenou podnebia.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

 

O oma

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices