armada
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

U islamistov skončili rakety, ktoré sme mali znehodnotiť

BRATISLAVA / Možná zásobovacia cesta Islamského štátu sa pravdepodobne začína v Slovinsku a vedie cez Slovensko. Vyplýva to zo zistení Conflict Armament Research, ktorá sa s podporou Európskej komisie zaoberá muníciou vo vojnových oblastiach na Blízkom východe.

Na to, že trasa zbraní, ktoré sa našli u islamistov, mohla ísť aj cez Slovensko, upozornilo České centrum pre investigatívnu žurnalistiku. Na Blízkom východe našli totiž muníciu, ktorej šarža zodpovedá tej, ktorú mal likvidovať slovenský štátny podnik v Novákoch, píše denník Sme.

Centrum upozorňuje na skutočnosť, že časť munície, ktorú našli v Líbyi a u bojovníkov Islamského štátu v Iraku, má číslo šarže zhodné s muníciou zo slovinských armádnych skladov. Ide o šaržu TB8606. Dodáva, že toto číslo šarže odkazuje na rakety, ktoré boli odoslané v roku 2005 na likvidáciu do Vojenského opravárenského podniku v Novákoch.

Prípad preverujú

Denník Sme ďalej píše, že podľa dostupných informácií ide o rakety typu OSA M79, ktoré boli zadokumentované v roku 2015 v Tripolise. To, že 132 rakiet s uvedenou šaržou bolo odoslaných v roku 2005 na Slovensko na znehodnotenie, priznalo aj slovinské ministerstvo obrany. Slovenské ministerstvo hospodárstva uviedlo, že nikdy neudelilo licenciu na export spomínaných rakiet so šaržou TB8606. Tlačový hovorca Juraj Rybanský dodal, že prípad preverujú.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

 Iba Slovinsko sa priznalo

Situáciu podľa Sme komplikuje fakt, že munícia s touto šaržou bola vyrobená v bývalej Juhoslávii. Nie je teda vylúčené, že materiál s rovnakou šaržou bol uskladnený aj v ďalších postjuhoslávskych štátoch. Slovinsko však dosiaľ ako jediné otvorene priznalo, že takúto muníciu malo.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices