manka vladimir
Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union- EP.

Vladimír Maňka: Kotlebove rekordy

Na sociálnych sieťach, a prebrali to aj niektoré alternatívne médiá, sa objavil Kotlebov článok:  „Bez kvalitných ciest sa chudoba na Slovensku nikdy neodstráni“. M. Kotleba „ukazuje“, ako v banskobystrickom kraji rieši zamestnanosť, keď investuje „rekordné“ čiastky do opráv ciest.

Ľudia by mali vedieť, aká je pravda.

Z čoho vlastne mal M. Kotleba prebytok 10,3 mil. eur v roku 2015? Štyri milióny eur prebytku vzniklo z toho, že svoj vlaňajší plán splnil len na 60%. Nevybudoval to, k čomu sa zaviazal. Tak mu tie peniaze jednoducho zostali na účte.

Okrem toho vlani dostal od štátu o 8,2 milióna eur viac z výberu daní, ako v roku 2014, lebo štát dobre hospodáril.

Vlastnou zásluhou hospodárenia kraj vlastne žiadny prebytok nevytvoril.

K jeho rekordu: Nie je to rekord kraja! Je to len jeho osobný rekord. Pred nástupom M. Kotlebu sme v kraji ročne investovali podstatne viac, hoci bola kríza a štát nám z daní dal o desiatky milónov eur menej, ako teraz jemu. Pre porovnanie – v roku 2013 sme investovali takmer štyrikrát viac, ako on investoval vlani. Jeho rekord, ak ho splní, bude o viac ako 100% nižší, ako sme investovali v roku 2013.

Iróniou je, že na jednej strane sa M. Kotleba chváli osobnými rekordami, ku ktorým ho našťastie dotlačili poslanci samosprávneho kraja, kým na strane druhej práve on osobne pripravil obyvateľov banskobystrického kraja o 100 miliónov eur z eurofondov.

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Pred nástupom M. Kotlebu sme v kraji vybudovali stovky kilometrov nových ciest, kruhové objazdy, úplne nové mosty za desiatky miliónov eur. Rovnako to bolo aj s investovaním do škôl, či ostatných zariadení v kraji. Pritom sme znížili zadĺženie kraja z 37% na 30%. Pred nástupom M. Kotlebu sme zateplili školy, internáty, domovy sociálnych služieb, domovy dôchodcov a ostatné budovy. Preto sa dnes môže chváliť, že šetrí stovky tisíc eur ročne za kúrenie.

Na celej veci je žalostné, že M. Kotleba neinvestovaním devastuje cestnú a mostnú infraštruktúru, budovy škôl a sociálnych zariadení. V budúcnosti oprava ciest a mostov bude stáť mnohonásobne viac. Budú sa na ňu skladať všetci obyvatelia. Ľudia si to dnes ešte možno neuvedomujú…

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Vladimír Maňka

O Vladimír Maňka

Poslanec Európskeho parlamentu za stranu SMER-SD. Frakcia socialistov a demokratov v EP.

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices