benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO:© European Union- EP.

Beňová: Vylúčenie konfliktu záujmov budúcich eurokomisárov je príspevkom k transparentnosti

Poslanci Európskeho parlamentu sa v prvý deň tohto týždňového plenárneho zasadnutia budú zaoberať aj možnosťami ako účinne preveriť hrozbu konfliktu záujmov pri budúcom výbere kandidátov na eurokomisárov.

Prvoradé sú samozrejme skúsenosti. Pripravenosť a samotná spôsobilosť riadiť pridelený rezort v rámci Európskej komisie musia byť rozhodujúce. Predovšetkým na ich posúdenie sa doposiaľ zameriavali aj verejné vypočutia kandidátov na eurokomisárov,“ pripomenula europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Rovnako dôležitá by sa však mala stať aj schopnosť účinného vylúčenia potenciálneho konfliktu záujmov uchádzačov o exekutívnu funkciu v rámci budúcej Európskej komisie. Musí ísť o kontrolnú úlohu Európskeho parlamentu a jeho výborov. Je to príspevok k transparentnosti, ktorý môže pomôcť zvýšiť dôveru ľudí v prácu Európskej komisie,“ zdôraznila poslankyňa. Týkať by sa to malo najmä kompetencií v rámci konkrétneho zvereného portfólia budúceho Komisára.

Viac..  Týždeň v EP: Ženy v športe, obchod s Ukrajinou a Moldavskom a príprava na plenárne zasadnutie  

Vďaka dôkladnej analýze predošlého pôsobenia jednotlivých kandidátov sa môžeme vyhnúť nepríjemným škandálom. Tým je napríklad aj doteraz nevyjasnená kauza predsedu Komisie Junckera, známa pod označením LuxLeaks, týkajúca sa daňových únikov v Luxembursku,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices