mareen-ade
Nemecká režisérka Mareen Ade. PHOTO: © European Union- EP.

Mareen Ade: Som šťastná, že som európska režisérka

Európsky parlament udelil svoju filmovú cenu LUX mladej nemeckej režisérke Mareen Ade za je snímku Toni Erdmann. Je príbehom otca, ktorý sa zúfalo pokúša zblížiť so svojou dcérou a zároveň originálnym spôsobom opisuje neľútostivé prostredie vo veľkých nadnárodných korporáciách. „Filmy ako Toni Erdmann existujú len vďaka národnej a európskej podpore, ktorá vám dáva slobodu,“ povedala počas preberania ceny jeho režisérka.

„Neviem, či existuje niečo také ako európsky film, no som rada, že som európska filmárka. Môžem tak byť Nemka a zároveň aj súčasťou niečoho väčšieho,“ povedala počas svojej ďakovnej reči Mareen Ade.

O vzťahoch aj celej spoločnosti

Film je komédia aj dráma v jednom. „Otec je veľmi smiešny, no zároveň plný zúfalstva,“ vysvetľuje režisérka. Je príbehom otca, ktorý sa chce zblížiť so svojou dcérou, ktorá žije v Bukurešti. Pritom sa mu podarí prevrátiť je život naruby. Robí si z nej žarty, z ktorých vôbec nie je nadšená. Zároveň si však vďaka nemu diváci položia otázku, či majú naše dnešné hodnoty a honba za kariérou a výkonnosťou naozaj zmysel.

Mareen Ade však nemala v úmysle kritizovať dnešný preglobalizovaný svet. „Myslím si, že  niekedy je lepšie, keď nikoho nesúdite a neponúkate odpoveď. Preto som sa sústredila skôr na osobné príbehy osôb,“ vysvetľuje.

Cenu si mladá filmárka prevzala z rúk predsedu Martina Schulza. Ten počas svojho prejavu spomenul, že všetky tri filmy, ktoré sa dostali do finálne „nám pripomínajú, že to čo nás spája ako Európanov, je silnejšie ako to, čo nás rozdeľuje.“ A na to je dobré pamätať, zvlášť v dnešných časoch.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Európsku kinematografiu podporujeme už desať rokov

Počas uplynulých desať rokov sa Parlamentu podarilo spropagovať už 100 filmov. Pre všetky tri filmy, ktoré sa dostanú do finále, zabezpečí každý rok titulky vo všetkých 24 jazykoch EÚ. Pre víťazné filmy je okrem toho vyrobená aj verzia pre zrakovo a sluchovo postihnutých a okrem toho sa mu dostane aj podpory počas medzinárodného uvedenia do kín.

„Už len to, že som sa dostala medzi finalistov, bolo pre mňa veľkým ocenením,“ hovorí Mareen Ade. „Keď váš film otitulkujú a dostane sa do 28 krajín, pre filmára to je tým najväčším potešením,“ vysvetľuje.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices