vazenie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Pokrok Bieloruska v úsilí o presadenie demokratických hodnôt nie je dostatočný, tvrdí EP

Uvádza sa to v nelegislatívnom uznesení, ktoré schválil Európsky parlament. Poslanci poukazujú na pretrvávajúce prenasledovanie opozície, pokračujúce využívanie trestu smrti a nových politických väzňov. Plénum tiež vyjadrilo obavy o bezpečnosť jadrovej elektrárne Ostrovec.

Uznesenie schválené pomerom hlasov 468 (za): 21 (proti): 93 (zdržalo sa hlasovania) zdôrazňuje, že od roku 1994 neprebehli v Bielorusku slobodné a spravodlivé voľby. Pokusy krajiny o dosiahnutie demokratického pokroku pri prezidentských voľbách v roku 2015 a parlamentných voľbách v roku 2016 boli podľa poslancov nedostatočné.

Kľúčové odvetvia bieloruskej ekonomiky zostávajú naďalej vo vlastníctve štátu, od roku 2000 nebola v krajine zaregistrovaná žiadna nová politická strana a organizácie na ochranu ľudských práv upozorňujú na nové spôsoby prenasledovania opozície a zatýkania jej prívržencov, uvádza schválený text.

Parlament preto vyzval vládu v Minsku na zastavenie politického prenasledovania, zopakoval svoj záväzok podporovať prodemokratické snahy obyvateľov Bieloruska a vyzval Európsku službu pre vonkajšiu činnosť (EEAS) a Európsku komisiu, aby naďalej poskytovali a rozširovali podporu organizáciám občianskej spoločnosti v Bielorusku a v zahraničí.

Stop trestu smrti

Poslanci vyzvali Bielorusko, ktoré je jedinou európskou krajinou stále uplatňujúcou trest smrti, aby sa pripojilo k celosvetovému moratóriu na výkon tohto trestu a vydalo sa na cestu k jeho úplnému zrušeniu. Bieloruský najvyšší súd potvrdil v roku 2016 štyri rozsudky smrti, poznamenáva uznesenie.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Obavy o bezpečnosť jadrovej elektrárne Ostrovec

Poslanci tiež vyjadrili bezpečnostné obavy v súvislosti s výstavbou prvej bieloruskej jadrovej elektrárne pri obci Ostrovec, ktorá sa nachádza menej ako 50km od litovského hlavného mesta Vilniusu. Parlament sa zasadil za medzinárodný dohľad nad realizáciou tohto projektu s cieľom zabezpečiť splnenie medzinárodných požiadaviek a noriem v oblasti jadrovej bezpečnosti a ochrany životného prostredia. Uznesenie tiež vyzýva Radu (ministrov) EÚ a Európsku komisiu, aby pomocou nástrojov, ktoré majú k dispozícii, primäli Bielorusko vykonať záťažové testy novej jadrovej elektrárne.

Reakcie slovenských poslancov

„Máme záujem o konštruktívnu spoluprácu s Bieloruskom. Ústupky v oblasti vízovej povinnosti a hospodárska pomoc však musí byť podmienená dodržiavaním ľudských práv a celkovou demokratizáciou verejného života. Vyzývam slovenského premiéra, aby tieto témy nastolil aj počas svojej návštevy Minsku, ktorá aktuálne prebieha.,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices