europsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä roaming a osobné údaje

Počas dvojdňového plenárneho zasadnutia, ktoré sa bude konať v Bruseli túto stredu a štvrtok, by mali poslanci schváliť rozpočet na budúco rok. Hlasovať budú aj o dohode týkajúcej sa transferu osobných údajov medzi EÚ a USA počas trestnoprávnych konaní. Výbory sa chystajú hlasovať o prístupe k online obsahu v iných krajinách EÚ a veľkoobchodných cenách za roaming.

Plenárne zasadnutie, 30. novembra – 1. decembra

Poslanci by mali tento týždeň odobriť rozpočet na rok 2017. Predbežne sa na ňom už dohodli s členskými štátmi. Podarilo sa im vybojovať viac peňazí pre mládež, podporu malých a stredných podnikov a infraštruktúru.

Hlasovať sa bude aj o dohode medzi EÚ a USA o prevode osobných údajov v rámci trestných vyšetrovaní a usmerneniach na zlepšenie transparentnosti, čo sa týka osobných záujmov eurokomisárov.

Vo štvrtok pred poslancami vystúpi tuniský prezident Beji Caid Essebsi.

Výbory

Výbor pre právne veci bude hlasovať o návrhu, ktorý požaduje, aby ste mali k svojej zakúpenej hudbe, e-knihám a filmom prístup aj vtedy, ak sa nachádzate v inej krajine EÚ.

Priemyselný výbor sa v ten istý deň chystá hlasovať o nových limitoch pre veľkoobchodné roamingové poplatky. Ide o čiastky, ktoré si operátori účtujú medzi sebou. Predstavuje to ďalší krok k zrušeniu roamingových poplatkov v júli budúceho roku.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Na pláne je aj debata o Sýrii. Situáciu v krajine budú rozoberať členovia zahraničného a rozvojového výboru za účasti osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu.

Do Parlamentu zavítajú eurokomisári Cecilia Malmström (zahraničný obchod) Phil Hogan (poľnohospodárstvo). Malmström bude ráno s poslancami diskutovať o tom, aký dopad majú medzinárodné obchodné dohody na pracovné miesta, štandardy a sociálnu ochranu. Neskôr budú obaja rokovať s členmi poľnohospodárskeho výboru.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices