talenty
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Svetový rebríček atraktivity krajín pre talenty: Slovensko opäť na nelichotivých priečkach

Rebríček hodnotí ako sa 61 krajinám darí udržať a prilákať talentovaných ľudí, aby sa napĺňali potreby domácich firiem.

Institute for Management Development, renomovaný švajčiarsky inštitút zverejnil druhý ročník Správy o svetovom rebríčku atraktivity krajín pre talentovaných ľudí. Táto správa predstavila Svetový rebríček talentu, ktorý zahŕňa všetkých 61 krajín v súčasnosti hodnotených v dlhodobo vydávanej Svetovej ročenke konkurencieschopnosti, na príprave ktorej sa spolupodieľa i Nadácia F. A. Hayeka.

Rebríček vyhodnocuje schopnosť krajín rozvinúť, prilákať a udržať talentovaných ľudí pre firmy pôsobiace v danej krajine. Odzrkadľuje tri kľúčové faktory:

1] Investície do rozvoja domácich talentov, odrážajúce úroveň verejných investícií do vzdelávania a kvality vzdelávacieho systému.

2] Atraktívnosť krajiny pre talentovaných ľudí, reflektujúca schopnosť krajiny udržať si domácich talentovaných ľudí a prilákať talentovaných ľudí zo zahraničia.

3] Pripravenosť, reflektujúca schopnosť krajiny naplniť potreby trhu súčasným množstvom talentovaných ľudí v krajine.

“Najlepšie hodnotené krajiny majú rovnovážny pomer medzi záväzkami voči vzdelávaniu, investovaniu do rozvoja domácich talentov a ich schopnosťou prilákať talentovaných ľudí zo zahraničia,“ hovorí profesor Arturo Bris, riaditeľ Svetového centra konkurencieschopnosti v IMD. „Krajiny s rozumnou stratégiou zameranou na budovanie domácich talentov sú tiež veľmi agilné v rozvoji prístupov k zlepšovaniu prílevu nových talentovaných ľudí“.

Rebríček je založený na 30 indikátoroch. Niektoré z nich sú štatistické a iné vychádzajú z dotazníkov od viac ako 6 200 manažérov z hodnotených krajín. Okrem toho, IMD Svetové centrum konkurencieschopnosti čerpá z rozsiahlej historickej databázy, ktorá mu umožňuje vyhodnotenie zmien v tomto rebríčku spätne medzi rokmi 2005 až 2016.

Najdôležitejšie výsledky rebríčka za rok 2016

Svetový rebríček talentu za rok 2016 vedú Švajčiarsko (1.), Dánsko (2.), Belgicko (3.), Švédsko (4.) a Holandsko (5.). Fínsko je na 6. mieste, nasledované Nórskom (7.), Rakúskom (8.), Luxemburskom (9.) a Hongkongom (10.). Spojené štáty americké sa nachádzajú na 14. mieste. Na chvoste rebríčka sa spomedzi hodnotených krajín umiestnili Mexiko (56.), Bulharsko (57.), Mongolsko (58.), Peru (59.), India (60.) a Venezuela (61.).

  • Z hľadiska faktoru investícií a rozvoja, Dánsko vedie pred Belgickom (2) a Švajčiarskom (3). Rakúsko (4) a Fínsko (5) dopĺňajú päticu najlepších krajín.
  • Švajčiarsko je najlepšie hodnotenou krajinou v rámci faktoru príťažlivosti, nasledované USA (2), Luxemburskom (3), Švédskom (4) a Hongkongom (5).
  • Singapur je najlepšie hodnotený v rámci pripravenosti, pred Švajčiarskom (2), Dánskom (3), Holandskom (4) a Hongkongom (5).

Slovensko sa drží na nelichotivých priečkach

Slovensko sa v roku 2015 umiestnilo na 39. mieste zo 61 krajín, čo je výrazným zlepšením oproti predchádzajúcemu roku, keď sme na tom boli o 8 priečok horšie. Slovensku sa stále najlepšie darí z hľadiska faktora investícií a rozvoja, ako aj v rámci pripravenosti kde sa umiestnilo na 40. mieste, čo znamená v prípade faktora investícií zlepšenie o 3 priečky. V prípade pripravenosti to bolo zlepšenie až o 5 priečok. Naopak najhoršie sa mu darilo v oblasti príťažlivosti, kde skončilo na 49. mieste, napriek tomu aj v tejto oblasti bolo zlepšenie o 4 priečky medziročne. V súčasnosti môžeme pozorovať zlepšenie Slovenska. Historicky Slovensko z hľadiska umiestnenia výrazne kolísalo, avšak tento rok je práve rastový. Napriek tomu je tento rok najsilnejší z pohľadu celkového umiestnenia a je to doteraz najlepší rok pre Slovensko v rámci tohto indexu.

Keď sa pozrieme na našich susedov, tak je na tom horšie len Maďarsko (50.) a Ukrajina (49.). Nad nami skončila Česká republika (31.), Poľsko (29.) a výrazne lepšie sa umiestnilo Rakúsko, ktoré si medziročne polepšilo o 11 priečok a skončilo na 8. mieste. Z hľadiska ostatných krajín sme umiestnení medzi Jordánskom (40.), či Ruskom (41.) zospodu alebo Južnou Kóreou (38.) a Thajskom (37.) nad nami.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Napriek tomu, že si Slovensko polepšilo celkovo a aj vo všetkých  troch oblastiach, musíme si to rozmeniť na drobné a pozrieť sa na oblasti, v ktorých zaostávame. V oblasti verejných výdavkov na školstvo sme na 45. mieste, keďže doň investujeme 3,78% HDP. Napríklad náš sused Česká republika investuje 5,17% z HDP. Rovnako môžeme hodnotiť aj oblasť zdravotnej infraštruktúry, v tejto oblasti sme skončili na 42. priečke, pričom naši susedia sú na 20. mieste. Z ostatných oblastí sme sa najhoršie umiestnili napríklad v atraktivite zostávajúcich talentov, kde sme na 59. mieste zo 61 krajín. Rovnako odliv mozgov a oblasť vysoko kvalifikovaných ľudí zo zahraničia sú našimi najslabšími oblasťami, pričom sme sa ocitli na 55. priečke. Medzi posledné slabé stránky patrí vysokoškolské vzdelávanie (56.) a medzinárodné skúsenosti senior manažérov (47.).

Najlepšie hodnotené krajiny od roku 2006 do 2016

Na základe vyhodnotenia historických Rebríčkov svetového talentu pre každý rok od 2006 do 2016 nová správa IMD tiež identifikuje najviac talentovo-orientované krajiny – definované ako také, ktoré sa umiestnili v najlepšej desiatke krajín aspoň päť rokov počas tohto desaťročného obdobia.

Dánsko a Švajčiarsko sú jediné krajiny s umiestnením v top 10 každý rok medzi rokmi 2006 a 2016, zatiaľ čo Holandsko vypadlo z top desiatky iba raz, v roku 2006. Rovnako aj Kanada, ktorá z top 10 vypadla až v tomto roku.

Švédsko vypadlo v roku 2015 z top 10 prvýkrát od roku 2007, s najlepším umiestnením na 2. mieste v rokoch 2010 a 2011. Avšak v roku 2016 je na 4. priečke. Fínsko v najlepšej desiatke chýbalo iba v rokoch 2007 a 2008, s najlepším umiestnením na 2. mieste v toku 2005. Rakúsko bolo v top 10 medzi rokmi 2005 až 2011, keď jemne kleslo, avšak v roku 2014 stúplo opäť na jedenáste miesto. V roku 2015 prepadlo o osem priečok, pričom teraz sa vyšplhalo až na 8. priečku.

Singapur dosiahol top 10 v šiestich z týchto desiatich rokov a bol na druhom mieste v roku 2008. V roku 2016 skončil na 15. mieste

Profesor Arturo Bris, expert v oblasti financií a globálnej konkurencieschopnosti, zhrnul aktuálnu situáciu v Európe. Poukázal na trvalo silnú pozíciu Severnej Európy, ktorá stále láka a udržuje si najviac talentov napriek tomu, že tu je výrazná jazyková bariéra a vysoké náklady na život. Ako protipól vystupuje Ázia, ktorá je atraktívna pre talenty, avšak nedostatočne investuje do rozvoja tejto oblasti.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices