geoblokovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci chcú, aby ste k svojmu online obsahu mali prístup aj v iných krajinách EÚ

m to nepodarí. Na vine sú obmedzenia týkajúce sa autorských práv. Do budúcnosti by sa to však malo zmeniť. Poslanci z výboru pre právne veci odhlasovali návrh, ktorý požaduje, aby ste k svojmu online obsahu mali prístup aj v iných krajinách EÚ. 

Veľa ľudí má dnes na internete predplatený prístup k filmom, športovým prenosom, hudbe, hrám alebo knihám. Služby ako Netflix alebo Viaplay už nikomu netreba špeciálne predstavovať.

Parlament je presvedčený, že obsah, za ktorý platíte, máte právo vidieť aj vtedy, keď nie ste na Slovensku. Napríklad počas dovolenky alebo služobnej cesty. Nie vždy je to však možné. Licencie na filmy, hudbu alebo hry sa zvyčajne vzťahujú na určité územie. Vyplýva to z tzv. teritoriálneho princípu ochrany autorských práv.

Výbor Európskeho parlamentu pre právne veci schválil návrh nariadenia o cezhraničnej prenosnosti online obsahových služieb. Ten požaduje, aby ste sa k svojim filmov a ďalšiemu obsahu mohli dostať aj vtedy, ak sa dočasne nachádzate v inej krajine EÚ.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

„Je to akási výnimka, ktorá zaručuje cezhraničnú prenosnosť počas krátkeho časového obdobia. Má dve podmienky: pobyt v zahraničí musí byť dočasný a po druhé, musíme vedieť overiť, že za obsah ste doma skutočne zaplatili,“ vysvetľuje spravodajca Parlamentu Jean-Marie Cavada (ALDE, FR).

O konečnom znení pravidiel začnú teraz poslanci vyjednávať s členskými štátmi v Rade EÚ.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices