benova
Europoslankyňa Monika Flašíková. PHOTO: © European Union - EP.

Monika Beňová: Spoločnosť nesmie ovládať strach a nenávisť

Obmedzovaniu rasizmu, či xenofóbie sa v uplynulých rokoch na rôznych úrovniach venovalo viacero koncepčných dokumentov, stratégií, chárt, či nariadení. Napriek tomu je šírenie nenávisti na vzostupe prakticky v celej Európskej únii (EÚ). Dnešný rokovací deň Európskeho parlamentu bude preto venovaný aj hľadaniu efektívnych nástrojov na boj s rozličnými formami neznášanlivosti.

Z vyhlásenia Rady a Komisie by malo jednoznačne vyplynúť aké ďalšie opatrenia pripravujú na zvrátenie tohto trendu. Existujúce regulácie na úrovni EÚ je potrebné prehodnotiť. Musíme poznať ich účinnosť, praktický vplyv, ako aj dôslednosť uplatňovania v jednotlivých členských štátoch,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

K zlepšovaniu situácie podľa nej mnoho krát neprispievajú ani politici z tzv. štandardných strán. Zneužívaním citlivých tém sa snažia získavať lacné politické body. Robia tak napriek tomu, že by sa mali snažiť s nárastom nenávisti bojovať. Je to bohužiaľ viditeľné v mnohých európskych krajinách,“ zdôraznila europoslankyňa.

Viac..  Komisia predkladá nové iniciatívy pre digitálne infraštruktúry budúcnosti

Dôležité je pritom nepripustiť, aby spoločnosť ovládol strach a nenávisť. Šíritelia nenávisti, či už na sociálnych sieťach, ale aj v reálnom živote nemôžu mať pocit beztrestnosti. Na ich konanie musíme primeraným spôsobom reagovať tak, aby sa prestala znižovať schopnosť ľudí rozoznávať čo je zlé,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices