europol
PHOTO: © European Union.

Europol varuje pred útokmi Islamského štátu

HAAG / Extrémisti z organizácie Islamský štát by v blízkej budúcnosti mohli podniknúť ďalšie teroristické útoky v západnej Európe. Uviedol to policajný úrad EÚ Europol vo svojej správe.

Podľa expertov z protiteroristického centra Europolu sa riziko potenciálnych útokov zvýšilo v dôsledku vojenských porážok, ktoré IS v ostatnom čase utrpel v Iraku a Sýrii. Bývalí bojovníci IS sa totiž začali vo zvýšenej miere vracať do svojich domovských krajín v západnej Európe.

Tajné služby odhadujú, že v EÚ sa môžu v súčasnosti nachádzať desiatky ľudí s potenciálom spáchať teroristické útoky. Najväčšie riziko hrozí Francúzsku, ale potenciálnymi terčmi sú aj Belgicko, Holandsko, Veľká Británia a Nemecko, uvádza sa v správe.

Islamský štát podľa Europolu v súčasnosti zrejme pracuje na nových stratégiách, ktoré by mu umožnili podnikať teroristické útoky na starom kontinente. Útočiť by mohli navzájom prepojené skupiny, ale aj takzvaní „osamelí vlci“, ktorí by mohli použiť výbušniny, automatické zbrane, nože, sekery, mačety alebo autá. Vysoká je tiež pravdepodobnosť pokusov o odpaľovanie výbušnín uložených v autách.

Pozornosť na mäkké ciele

Teroristi pritom čoraz viac presúvajú svoju pozornosť na takzvané mäkké ciele, ktoré ohrozujú civilné obyvateľstvo a majú silný zastrašujúci účinok na verejnosť.

Experti tiež varovali pred rizikom radikalizácie utečencov zo Sýrie, ktorých by sa mohli snažiť naverbovať stúpenci Islamského štátu. Potenciálnych útočníkov sa môžu snažiť získavať aj v radoch marginalizovanej mládeže či medzi osobami trpiacimi psychickými problémami.

Viac..  Prvá stratégia obranného priemyslu a nový program na posilnenie bezpečnosti Európy

Nová taktika

Teroristi so skúsenosťami zo Sýrie a z Iraku by tiež v EÚ mohli začať používať metódy, ktoré poznajú z konfliktu v tejto časti sveta – teda bomby ukryté v autách, vydieranie a únosy. Najpravdepodobnejším scenárom ďalších útokov ale podľa Europolu zostáva použitie rovnakého „modu operandi“, vrátane rovnakých typov zbraní ako v predchádzajúcich útokoch.

Minulý rok v Paríži a tento rok na jar v Bruseli použili útočníci ručné palné zbrane a podomácky vyrobené výbušniny k útokom proti civilistom na verejných miestach.

Preferovanie týchto takzvaných mäkkých cieľov podľa európskeho protiteroristického strediska znamená, že útoky na infraštruktúru, ako sú rozvodné siete či jadrové elektrárne, nie sú v súčasnosti pre IS prioritou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices