zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 47. týždňa 2016

Rast nemeckého HDP mierne spomalil. Británii sa ale darilo.

SLOVENSKO: Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, v októbri opäť klesla na úroveň 9,08 %. „Oproti septembru sa teda znížila o – 0,34 p. b. a medziročne je nižšia o – 1,9 p. b. Podľa úradov práce bolo u nás evidovaných ku koncu októbra 246 594 disponibilných uchádzačov o prácu, teda tých, čo sú schopní nastúpiť do práce ihneď, čo je o takmer 50 tisíc menej ako vlani v októbri,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Miera nezamestnanosti, počítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, predstavovala v októbri tohto roka 10,50 %.

EUROZÓNA: Uplynulý týždeň boli zverejnené PMI indexy nákupných manažérov v eurozóne a členských krajinách. V menovej únii dosiahol PMI index v oblasti služieb rast až na 54,1 bodu a prekonal tak svoje predchádzajúce úrovne aj očakávania trhov. PMI index v oblasti výroby síce tiež vzrástol, ale len mierne. Potešil ale aj vývoj kompozitného PMI indexu, ktorý dosiahol 54,1 bodu, teda najvyššiu úroveň od začiatku roka. V Nemecku nastalo taktiež zlepšenie na poli služieb, kde PMI index vzrástol až na 55,0 bodu. Medzi nemeckými výrobcami však PMI index klesol z októbrovej hodnoty 55,0 bodu na 54,4 bodu. Vo Francúzsku taktiež PMI vo výrobe stagnoval na predchádzajúcej úrovni, v sektore služieb došlo ale k jeho nárastu.

NEMECKO: Nemecký štatistický úrad minulý týždeň potvrdil svoj rýchly odhad rastu nemeckého HDP a zverejnil aj jeho štruktúru. Rast nemeckého HDP v 3. kvartáli tohto roka mierne spomalil. Nemecká ekonomika medzikvartálne vzrástla o 0,2 %, pričom v 2. kvartáli jej rast dosiahol 0,4 %. V medziročnom porovnaní sa hospodárstvo krajiny zväčšilo o 1,5 %. Pod rast nemeckej ekonomiky sa podpísala hlavne domáca spotreba. Výdavky na konečnú spotrebu výrazne rástli aj na strane domácností aj na strane vlády. Investičná aktivita v medzikvartálnom porovnaní stagnovala. Exportu nemeckých výrobkov do zahraničia sa nedarilo a negatívne sa podpísal pod rast HDP.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

VEĽKÁ BRITÁNIA: Aj britský štatistický úrad v závere uplynulého týždňa potvrdil svoj rýchly odhad rastu HDP, podľa ktorého britská ekonomika v 3. kvartáli 2016 medzikvartálne vzrástla o 0,5 % a medziročne o 2,3 %. Rast britského hospodárstva bol ťahaný spotrebou domácností, ktorá sa oproti predchádzajúcemu kvartálu zväčšila o 0,7 % a medziročne vzrástla až o 2,6 %. V treťom štvrťroku sa zvýšila aj konečná spotreba vlády, rástla investičná aktivita a darilo sa aj zahraničnému obchodu. Brexit, odhlasovaný tamojším obyvateľstvom v referende, sa teda zatiaľ výrazným spôsobom neprejavil na spomaľovaní britského hospodárstva. Krajine pravdepodobne pomáha hlavne slabšia libra, ktorá podporuje exportérov. Pravdou ale je, že konečný dopad brexitu na britskú aj európsku ekonomiku bude závisieť hlavne od toho, na akých podmienkach fungovania vzájomného obchodu sa Británia a EÚ nakoniec dohodnú.

USA: Nový americký prezident Donald Trump načrtol svoje plány pre prvých 100 dní svojej vlády. Jednou z prvých vecí, ktorú chce Trump zrealizovať, je stiahnuť USA z tzv. TPP dohody, teda dohody o Transpacifickom partnerstve. Táto obchodná dohoda združuje 12 krajín a jej cieľom je posilniť vzťahy medzi USA a ázijsko – tichomorským regiónom, čo bolo v pláne odchádzajúceho prezidenta Obamu. Vystúpenie z TPP dohody bolo jedným z Trumpových predvolebných sľubov. Rovnako chce Trump zrušiť obmedzenia v energetickom sektore, hlavne čo sa týka ťažby ropy a plynu tzv. metódou frakovania, čím sa podľa nadchádzajúceho prezidenta vytvorí množstvo nových pracovných miest. Ďalej chce začať pracovať na budovaní ochrany pred kybernetickými útokmi a nové opatrenia plánuje aj v tak často spomínanej oblasti migračnej politiky.

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices