smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: Navigačný systém Galileo schová GPS do vrecka

Už začiatkom roka sa budeme môcť pripojiť na najpresnejší navigačný systém na svete. Popri americkom GPS, ktorý využívame dnes, sa spustí európsky navigačný systém Galileo. Ten má byť bezchybný a jeho potenciál mnohonásobne vyšší. Tak napríklad, lietadlá vraj budú môcť pristávať v akomkoľvek počasí, a záchranári budú môcť lokalizovať ľudí oveľa presnejšie.

Počas novembra vyštartovala z francúzskej Guayany raketa Ariane 5. Bol to historický prvý štart európskej rakety, pri ktorom vyniesla na obežnú dráhu štyri satelity naraz. Tie budú súčasťou supermoderného navigačného systému Galileo

„Navigačný systém Galileo schová GPS do vrecka. V Európskom parlamente sa na tieto nové technologógie vyčlenili 4 miliardy EUR, pretože práve tieto nové systémy sú budúcnosťou. Podľa odhadov prinesú vďaka novým aplikáciám takmer milión pracovných miest,“ povedala pre EuropskeNoviny.sk europoslankyňa Monika Smolková.

A signál z neho budeme môcť komerčne chytať už začiatkom roka. Len pre porovnanie, súčasné GPS má presnosť od 2 do 5 metrov. Galileo bude presné na centimetre.

Nielen záchranári vďaka novému systému budú môcť lokalizovať hľadaných, ale aj lietadlá budú môcť pristávať za akéhokoľvek počasia, zrakovo postihnutí sa orientovať aj v cudzom meste, či naše autá už nebude nutné šoférovať.

Viac..  Michal Wiezik: Obchodná vojna medzi EÚ a Čínou, môžu za to solárne panely

Vďačiť za to budeme aplikáciám v mobiloch, ktoré budú napojené práve na Galileo. V súčasnosti, či už priamo alebo nepriamo, pracuje vo vesmírnom programe 250 000 ľudí a má hodnotu takmer 60 miliárd eur.

Mobily, ktoré vlastníme už teraz sú schopné prijímať nielen GPS, ale aj Galileo. V praxi to bude vyzerať tak, že signál sa nám v mobile prepne podľa toho, ktorý z nich bude silnejší. Stopercentné pokrytie zeme Galileom bude asi do 5 rokov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Smolkova

Monika Smolková: Príklady „dobrej praxe“ novej vlády

Denne sme svedkami amaterizmu a nekompetentnosti súčasnej vlády. Jej rozhodnutiami sú občania v čase korona …

Consent choices