staffan-de-mistura
Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. PHOTO: © European Union- EP.

Staffan de Mistura: Obsadená východná časť Aleppa môže byť do Vianoc vyhladená

Utrpenie Sýrčanov po šiestich rokoch konfliktov stále neutícha. Postup vládnych síl nedávno vyhnal z domovov viac ako 50 tisíc obyvateľov tohto druhého najväčšieho sýrskeho mesta. O zložitej situácii diskutovali poslanci zo zahraničného rozvojového výboru s osobitným vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom de Misturom. Upozornil ich na to, že obsadená východná časť Aleppa môže byť do Vianoc vyhladená. Prečítajte si rozhovor, kde hovorí o potrebe politického riešenia.

Ako sa v súčasnosti vyvíja situácia v Sýrii?

So smútkom a zdesením sledujeme zosilňovanie vojenského úsilia na ukončenie konfliktu. Ľudia tu trpia už šesť rokov a len dnes z východného Aleppa uteká 16 tisíc obyvateľov. Z humanitárneho hľadiska to je veľmi krutý obraz.

Potrebujeme medzinárodné tlaky na zastavenie bombardovania. Pri všetkej úprimnosti, neexistujú dôkazy, že východné Aleppo bombardujú Rusi, bombardujú ho sýrskej letecké sily. Neviem povedať, dokedy východné Aleppo vydrží. Do Vianoc tu bude už mnoho škôd. Humanitárna pomoc sem musí prísť ešte predtým.

Existuje tu nádej na dôveryhodné politické riešenie, keď je tu zainteresovaných toľko strán?

Môžete to považovať za takmer nemožné. Berúc do úvahy geopolitické prostredie, len málokedy tu bol konflikt s toľkými hráčmi a na to regionálnej aj medzinárodnej úrovni a toľkými bojujúcimi skupinami a Daešom. Neznamená to však, že riešenie tu neexistuje. Máme plán – uznesenie 2254. Mali by sme ho uplatňovať, nikdy totiž nie je neskoro. V každom prípade, bez politického riešenia tu nikdy nebudú stabilné vojenské výsledky.

Čo sa týka rokovaní, je tu nielen nádej, ale aj potreba. Nemôžeme byť celý čas rukojemníkmi vojenských udalostí. Všetci zainteresovaní, vrátane vlády, by mali byť pripravení rokovať.

Akú úlohu tu momentálne zohráva Rusko? Donald Trump sa vyjadril, že v otázkach Sýrie zamýšľa spolupracovať s Ruskom. Aké to môže mať dopady?

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Ruská intervencia tu bezpochyby znamenala prelom. Ich oficiálnou prioritou je, aby tu nebola nová Líbya, čiže chcú postupný prechod a nie prevrat. Ich druhým cieľom je poraziť Daeš. Som presvedčený, že ak bude Donald Trump pokračovať v tom, čo hovoril a stanoví si boj proti Daešu ako svoju prioritu, jeho záujem na dohode s Putinom je dobrý nápad. Všetci chceme bojovať proti Daešu, no jeho porážka potrebuje komplexné politické riešenie.

Európska únia a jej členské štáty prispievajú na pomoc pre Sýriu najštedrejšou čiastkou. Akú úlohu môže EÚ v Sýrii zohrávať po skončení konfliktu, keď bude potrebné vybudovať všetko odznova?

Európa je prvá, ktorá pociťuje následky krízy v Sýrii. Utečenecká kríza sa stala hlavným problémom pre politickú stabilitu. Európa by tu mala stáť v popredí a podporovať OSN tak, ako to robí Federica Mogherini. EÚ môže urobiť veľa aj ako mediátor, najmä s Iránom, Saudskou Arábiou a ďalšími regionálnymi hráčmi.  No najdôležitejším aspektom tu bude obnova. Žiadna iná inštitúcia nie je natoľko pripravená pomôcť pri obnove Sýrie. Bude sa to však odvíjať od politického riešenia a nie od porážky alebo víťazstva.

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices