hmla a smog
PHOTO © European Union

Nebezpečná hmla nad Európou, ktorá má fatálne dôsledky. Europoslanci vytvorili nové klimatické ciele

Oblak plný nečistôt, ktorý sa vznáša nad Európou.  Narúša nie len krásu krajiny, ale má aj vážne následky per zdravie ľudí: respiračné choroby, ochorenia obehovej sústavy i dokonca až rakovina pľúc.

V Európe sa už zaviedli limity na emisie z cestnej dopravy, priemyslu, poľnohospodárstva i uhoľných elektrární, ako sú tie v Poľsku. Ale nestačí to. Znečistený vzduch v rámci Európskej únie každý rok zapríčiní až 400 000 predčasných úmrtí. Europoslanci pripravili ako súčasť nových pravidiel zoznam piatich znečisťujúcich látok, ktoré by podľa nich do roku 2030 mali podliehať prísnejším obmedzeniam.

Svoj názor a postrehy k téme vyjadrila i Julie Girling zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov. „Zvyčajne to vysvetľujem cez zlepšenie výsledkov v oblasti zdravia. A vďaka celej tejto úprave dôjde do roku 2030 naprieč všetkými členskými štátmi k zlepšeniu výsledkov v oblasti zdravia o 49,6 percenta. Inak povedané: odstránenie takmer polovice súčasných problémov.“

Zdravotnícke zákroky, práceneschopnosť, znížené výnosy z poľnohospodárstva: znečistené ovzdušie prináša okrem zdravotných dôsledkov aj hospodárske straty, ktoré môžu dosahovať 330 až 940 miliárd eur ročne. Členské štáty teraz musia implementovať nové klimatické ciele pre EÚ na roky 2020 až 2030.

Viac..  EK: dialógy o prechode na čistú energiu s priemyselnými a sociálnymi partnermi EÚ

O oma

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices