utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Dánsky poslanec radil, aby sa na lode s migrantmi strieľalo

KODAŇ / Príslušníci bezpečnostných síl by mali strieľať na lode s migrantmi, ktorí sa snažia nezákonne dostať do Európskej únie. V štátnej televízii to vyhlásil poslanec populistickej Dánskej ľudovej strany Kenneth Kristensen Berth. Neskôr svoje slová miernil a tvrdil, že mal na mysli iba výstražnú paľbu.

„Jediným efektívnym spôsobom je vyhlásiť: ‚Nemôžete plávať za tieto štátne hranice, a ak tak urobíte, budeme na vás buď strieľať, alebo otočíme vaše lode a poplávate späť,“ citovala agentúra Reuters utorkové vyhlásenie poslanca Kristensen Bertha.

Berth neskôr na Facebooku svoje vyhlásenia miernil s tým, že jeho pôvodný komentár „by mohol byť interpretovaný tak, ako to nemyslel“. Vysvetlil, že nechcel povedať, že by sa na migrantov malo strieľať, ale že lode NATO by mohli strieľať do vzduchu, aby utečencov varovali. Podľa neho je to „zásadné“ pre ochranu hraníc Európskej únie.

Hovorca Dánskej ľudovej strany Sören Søndergaard agentúre Reuters povedal, že strieľanie migrantov nie je súčasťou oficiálnych politických názorov strany.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Druhá najsilnejšia strana

Dánska ľudová strana, ktorá je silne protiprisťahovalecká, je hlavným politickým spojencom dánskej vládnej koalície. V minuloročných parlamentných voľbách získala 21 percent hlasov, čím sa stala v parlamente druhou najsilnejšou stranou.

Dánsko zaviedlo po minuloročnej migračnej vlne prísnu migračnú politiku, ktorá zahŕňa hraničnú kontrolú a umožňuje dánskym úradom zhabať utečencom cennosti a hotovosť nad 10 000 dánskych korún. Tieto prostriedky sa následne používajú na financovanie pobytu utečencov v krajine.

Dánsko vlani prijalo približne 21 000 utečencov. V prepočte na počet obyvateľov patrí spoločne s Nemeckom, Rakúskom, Švédskom a Fínskom k štátom, kde o azyl žiada najviac ľudí.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices