fico
Premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union.

Matteo Renzi zodpovedá za prípadnú destabilizáciu eurozóny, hovorí Fico

BRATISLAVA / Odstupujúci taliansky premiér Matteo Renzi bude priamo zodpovedný za prípadnú destabilizáciu eurozóny v nasledujúcich mesiacoch. Povedal to vo štvrtok predseda slovenskej vlády Robert Fico. Renzimu vytkol spojenie otázky svojho zotrvania na čele kabinetu s výsledkami referenda o reforme ústavy.

„Pokiaľ dôjde k predčasným voľbám, predstavme si, že komik Beppe Grillo vyhrá voľby, zostaví vládu a môže dôjsť k referende o eure. A potom začína skutočne vážny problém,“ uviedol Fico v parlamente, kde odpovedal na otázky poslancov.

Bývalý komik Beppe Grillo v Taliansku vedie populistické Hnutie piatich hviezd, ktoré si robí nádeje na víťazstvo v prípadných predčasných voľbách. Tento týždeň hnutie podalo návrh na zmenu volebného zákona tak, aby pravidlo umožňujúce víťazovi mať nadpolovičný počet poslaneckých mandátov v parlamente, keď dosiahne aspoň 37 percent volebných hlasov, bolo rozšírené z parlamentu aj na senát.

Najväčšia politická chyba

Fico kritizoval Renziho za to, že spojil svoje zotrvanie na poste premiéra s presadením navrhovaných ústavných zmien. Talianski voliči reformu ústavy v plebiscite počas minulého víkendu odmietli a Renzi následne podal demisiu.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

„Od samého začiatku bolo evidentné, že taliansky premiér dostane na frak a dostal absolútne statočne. Vydierať vnútropolitickou témou, ktorej dokopy nikto nerozumel, je najväčšia politická chyba,“ povedal slovenský premiér. Rovnakú chybu podľa neho urobili aj v Británii v súvislosti s referendom o vystúpení krajiny z Európskej únie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices