benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Beňová: Riešenia problémov v rámci EÚ môžeme nájsť len spoločne

Európska únia  (EÚ) je napriek mnohým výzvam, pred ktorými v súčasnosti stojí, stále jedným z najúspešnejších projektov spolupráce v celej európskej histórii. V uplynulých desiatkach rokov bolo aj vďaka nej možné zaistiť mier, priniesť stabilitu a prosperitu jednotlivým krajinám.

S problémami, ktoré v súčasnosti EÚ rieši by sa žiaden z jej členských štátov nedokázal vysporiadať samostatne. Je jedno či ide o záležitosti súvisiace s dlhovou krízou, migračnou vlnou, či bezpečnosťou. Riešenia môžeme nájsť len spoločne. Nič na tom nemení ani nárast populizmu, nacionalizmu a demagógie. Tie by dokázali riešenia len oddialiť, prípadne úplne znemožniť,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová. Ťažkopádnosť Únie pri vyrovnávaní sa s niektorými záležitosťami je podľa nej naopak spôsobená aj nedostatočnou koordináciou jednotlivých krajín, presadzovaním parciálnych záujmov a neschopnosťou niektorých národných lídrov dohodnúť sa.

Z riešenia svojich kríz však môže vzísť posilnená tak EÚ, ako aj jej jednotliví členovia. Mohla by naplniť svoj potenciál skutočného globálneho aktéra,“ poznamenala poslankyňa. V súčasnosti je EÚ najsilnejším ekonomickým blokom, najvýznamnejším poskytovateľom humanitárnej a rozvojovej pomoci, ako aj lídrom vo viacerých technologických oblastiach, či v boji proti klimatickým zmenám.Potrebná je aj intenzívnejšia spolupráca v obrannej oblasti. Bude sa tak môcť aktívnejšie podieľať na predchádzaní a riešení konfliktných situácii vo svojom najbližšom okolí. Pomáhať zaisťovať mier a stabilitu. To je dôležité napríklad aj pre vysporiadanie sa s utečeneckou krízou. Zároveň by sa zvýšila účinnosť momentálne stále nedostatočne využitej európskej diplomacie, priblížila Monika Flašíková Beňová. Európsky parlament sa bude touto problematikou zaoberať počas tohto týždňového plenárneho zasadnutia v rámci správy o vykonávaní spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices