benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Slovenské predsedníctvo sa má čím pochváliť

Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie (EÚ) sa pomaly blíži ku svojmu koncu. Hodnoteniu jeho priebehu a dosiahnutým výsledkom sa budú venovať poslanci v rámci dnešného plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu.

Slovenské predsedníctvo si ešte pred svojím začiatkom stanovilo niekoľko priorít. Týkali sa podpory hospodárskeho rastu, spoločného trhu so zameraním na energetickú úniu, rozvoja digitálnej agendy, či dobudovania spoločnej ochrany vonkajších hraníc EÚ.Sú to komplexné témy, ktorých riešenie si často vyžaduje viac ako len pol roka. Pozitívne je, že sme sa aj na základe ohlasov z iných krajín v mnohom dokázali posunúť vpred. Určite sa tak máme čím pochváliť. Pre ďalší pokrok bude v nasledujúcom čase dôležité správne odovzdanie agendy predstaviteľom Malty,“ uviedla europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Počas predsedníctva sa podarilo dosiahnuť viacero významných dohôd, na ktorých majú značný podiel aj konkrétne aktivity slovenskej diplomacie. Ide o nadobudnutie platnosti Parížskej klimatickej dohody, dotiahnutie a uzavretie obchodnej dohody s Kanadou známej pod skratkou CETA, zriadenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ale aj prijatie rozpočtu Únie na rok 2017. Ten prináša viac peňazí na riešenie problémov migrácie, či sociálne investície napríklad v oblasti podpory zamestnávania mladých, priblížila poslankyňa.

Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Zorganizovalo sa veľké množstvo rôznych podujatí. Z nich treba nepochybne spomenúť najmä tzv. Bratislavský sumit, kedy sa naše hlavné mesto stalo na krátky čas politickým centrom Európy, pripomenula Monika Flašíková Beňová. Dôležitou úlohou boli tiež podľa nej vysvetľovať a dostať Úniu, jej procesy a fungovanie bližšie k ľuďom.Či sa to aspoň trochu podarilo musia zhodnotiť sami občania. V čase narastajúceho euroskepticizmu a dezinformácií by to však mala byť povinnosť a nikdy sa nekončiaci proces, uzavrela.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices